Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

1941 : Η Εκτέλεση στο χωριό Κοντομάρι της Κρήτης ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ. ΔΕΙΤΕ


3 Ιούνιου 1941

Λαμβάνει χώρα η πρωτη μαζική εκτέλεση αμάχων απο την Γερμανική Βέρμαχτ στην Ευρώπη στο χωριό Κοντομαρί της Κρήτης. 10 Μέρες πρίν : Το πρωί τnς ...

Δειτε τις Συγκλονιστικές - ΦΩΤΟ

....20ης Μαΐου 1941, οι Γερμανοι αλεξιπτωτιστές του ΙΙΙ Τάγµατος Εφόδου της Βέρμαχτ έπεσαν στα ανατολικά του αεροδροµίου του Μάλεµε, µέχρι τον Πλατανιά, όπου δέχτηκαν τα πυρά των Νεοζηλανδών, ενώ ταυτόχρονα είχαν να αντιµετωπίσουν και τους κατοικους Κρητικούς «παντός φύλου και ηλικίας, επιτιθέµενους εναντίον των δια πρωτογόνων µέσων», µε αποτέλεσµα µέχρι το τέλος της ηµέρας οι Γερμανοι σχεδόν να εκµηδενιστούν: επί 600 Γερμανών ανδρών σκοτώθηκαν περίπου οι 400, συµπεριλαµβανοµένων του διοικητού και του υποδιοικητού του τάγµατος, καθώς και τριών από τους τέσσερις διοικητές λόχων.

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ HORST

Ο υποσµηναγός Horst Trebes ήταν ο µόνος Γερμανός αξιωµατικός που γλίτωσε χωρίς να χτυπηθεί. Οι δραµατικές ώρες που έζησε εκείνη την ηµέρα επρόκειτο να σφραγίσουν τη µοίρα του γειτονικού χωριού Κοντοµαρί.

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ

Μετά το πέρας της µάχης και την οριστική κατάληψη της Kρήτης, απόσπασµα του ΙΙΙ Τάγµατος, µε επικεφαλής τον ίδιο, εισήλθε στο χωριό το πρωί της 3ης Ιουνίου και µε συνοπτικές διαδικασίες συγκέντρωσε και εκτέλεσε σε γειτονικό λιόφυτο 23 άνδρεs που βρέθηκαν επί τόπου. Οι σκηνές των γεγονότων φωτoγραφήθηκαν σχεδόν καρέ - καρέ από ένα Γερµανό φωτογράφο που συνόδευε τους αλεξιπτωτιστές και οι σχετικές φωτογραφίες ανακαλύφθηκαν σαράντα χρόνια αργότερα, στα Γερµανικά αρχεία, από τον δηµοσιογράφο Βάσο Μαθιόπουλο.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.