Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Η Πρώτη Λεωφορειοπειρατεία στην Ελλάδα : Το ΣΟΚ


Με κομμένη την ανάσα

παρακολουθούσαν πριν από 11 χρόνια σοκαρισμένοι οι τηλεθεατές την πρώτη λεωφορειοπειρατεία σε ελληνικό έδαφος, όπως μεταδόθηκε σχεδόν ...

....λεπτό προς λεπτό από τα ελληνικά μέσα. Ο λόγος για την κατάληψη από τον 25χρονο Φλαμούρ Πίσλι λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, το οποίο και οδήγησε στην Αλβανία.

Στις 29 Μαϊου 1999 ο 25χρονος, οργισμένος επειδή –όπως υποστήριζε- είχε κατηγορηθεί άδικα για κατοχή τριών όπλων, κατέλαβε στην περιοχή Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης το λεωφορείο, κρατώντας ομήρους επιβάτες του. Πήρε τηλέφωνο την αστυνομία, χρησιμοποιώντας κινητό επιβάτιδας και ζήτησε λύτρα 50 εκατομμυρίων δρχ., τα τρια Καλάσνικοφ για τα οποία είχε κατηγορηθεί, καθώς και ασφαλή μετάβαση στην πατρίδα του. Η σαστισμένη αστυνομία δέχτηκε, αδυνατώντας να χειριστεί την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Αρχίζει λοιπόν μια πολύ περίεργη ιστορία που αν δεν είχε καταλήξει σε θάνατο, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για... τσίρκο. Περιπολικά, βαν με ειδικές δυνάμεις, αυτοκίνητα της Ασφάλειας, δημοσιογράφοι, περίοικοι, ένας «Ζητάς» πέφτει πάνω σε ένα περιπολικό και ένα αυτοκίνητο της Ασφάλειας. Ο τότε αστυνομικός διευθυντής πλησιάζει το λεωφορείο, χτυπά με το χέρι του το τζάμι, ο Αλβανός ανοίγει, μιλούν, από κοντά και μερικοί υποψήφιοι για... Πούλιτζερ. Πραγματικό πανηγύρι.

Από το κινητό μιας επιβάτισσας ο απαγωγέας θέτει όρους, ζητά τρία συγκεκριμένα Καλάσνικοφ, αυτά για τα οποία είχε κατηγορηθεί, 50 εκατ. δραχμές και διαβεβαιώσεις για την ασφαλή του έξοδο από τη χώρα και το πέρασμά του στην πατρίδα του. «Είμαι αθώος, άδικα με καταδίκασαν», έλεγε και ξανάλεγε. Η πιο προχωρημένη επιχειρησιακή φαντασία της Αστυνομίας ήταν η σωματική εξόντωση του απαγωγέα. Επτά επιβάτες και δύο ακόμη, ο οδηγός και ο εισπράκτορας, εννιά άτομα κρέμονταν από το ήδη κρεμάμενο μυαλό του Αλβανού και των μετέωρων βημάτων της ΕΛ.ΑΣ. Το Καλάσνικοφ και η χειροβομβίδα στα χέρια του ήταν έτοιμα να σκοτώσουν ανά πάσα στιγμή. Ωρες μετά και αφού το λεφούσι ακολουθούσε το λεωφορείο, ο Φλαμούρ πέρασε στην Αλβανία. Η αλβανική αστυνομία ανέλαβε να ολοκληρώσει την τραγωδία.

Κι εκεί, στην αλβανική περιοχή Ελμπασάν, η όλη περιπέτεια είχε τραγική κατάληξη: κατά τη διάρκεια επιχείρησης απελευθέρωσης των 9 ομήρων η αλβανική αστυνομία από ασυνεννοησία σκότωσε τον νεαρό Γιώργο Κουλούρη από το Κάτω Σχολάρι, ο οποίος επέβαινε στο λεωφορείο.

Για «φιάσκο της αστυνομίας» έκαναν λόγο τα εγχώρια μέσα, τα οποία έκτοτε κάθε φορά που αναφέρονται σε παρόμοια περιστατικά σπεύδουν να δηλώσουν «Την αρχή έκανε ο Αλβανός Φλαμούρ Πίσλι», εστιάζοντας στην εθνικότητα του λεωφορειοπειρατή. Όσο για το πολιτικό κόστος, αυτό φορτώθηκε από το υπουργείο Δημοσίας Τάξης εξ’ολοκλήρου στις αλβανικές αρχές. Κι ας ακολουθούσε το λεωφορείο έως το Ελμπασάν ειδική ομάδα των ΕΚΑΜ... Η αντίδραση της κυβέρνησης; Διαμαρτυρίες προς την αλβανική κυβέρνηση και προαναγγελίες για αντιμέτρα, όπως μαζικές απελάσεις μεταναστών από την Αλβανία.

kryphoscholio / tvsx

http://stakarfia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.