Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Βασιλείς του Πόντου : Ο Μιθριδάτης


Η σειρά των βασιλέων αυτών

αρχίζει με το Μιθριδάτη τον Α', που ίδρυσε το βασίλειο του Πόντου στις αρχές του 3 π.Χ. αιώνα.
Ο σπουδαιότερος είναι ο Μιθριδάτης ΣΤ' ο Ευπάτορας (132-63 π.Χ.) Ανέβηκε στο θρόνο του Πόντου το 120 π.Χ. σε ηλικία 12 ετών.Άτομο με ελληνοπερσική παιδεία, έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους ...

....πλέον επιτυχημένους αντιπάλους των επεκτατικών βλέψεων των Ρωμαίων της ύστερης περιόδου της ρωμαϊκής δημοκρατίας. Για 60 χρόνια υπήρξε ο πρωταγωνιστής μιας μακρόχρονης πάλης με τη Ρώμη. Όταν ελευθερώθηκε απ' την κηδεμονία, επέκτεινε τη χώρα του μέχρι τη Μ. Ασία και εκστράτευσε στην Ελλάδα. Με την εκτεταμένη αυτοκρατορία που απόκτησε, άρχισε να σκέφτεται τον περιορισμό της Ρώμης στην Ανατολή.

Έτσι προέκυψαν οι τρεις μιθριδατικοί πόλεμοι, που άνοιξαν στους Ρωμαίους τους δρόμους της ανατολής.

- Ο πρώτος πόλεμος τέλειωσε σε βάρος του Μιθριδάτη, που τελικά αναγκάστηκε, με την ειρήνη του Δαρδάνου (84), ν' αποσυρθεί στα αρχικά του σύνορα και να πληρώσει στη Ρώμη μεγάλη αποζημίωση.

- Ο Β' Μιθριδατικός πόλεμος ξεκίνησε με την εισβολή των Ρωμαίων στο βασίλειο του Πόντου και έληξε με νίκη του Μιθριδάτη Στ' και απώθηση των Ρωμαίων.

- Κατά τον τρίτο πόλεμο, που ξέσπασε το 71 π.Χ. , ο Πομπήιος, που είχε αναλάβει τη διοίκηση των ρωμαϊκών στρατευμάτων, κατατρόπωσε το Μιθριδάτη, που το 63 π.Χ. , για να μην πέσει στα χέρια των εχθρών του, υποχρέωσε ένα δούλο του να τον σκοτώσει.Εικάζεται πως η σορός του μεταφέρθηκε στη Σινώπη και τάφηκε με τις δέουσες τιμές από τον ίδιο τον Πομπήιο.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Ο Μιθριδάτης ειχε ισχυρή προσωπικότητά αντλώντας από την καταγωγή του. Από την πλευρά του πατέρα του οι πρόγονοί του έφθαναν ως τον Κύρo και τον Δαρείο, ενώ από την πλευρά της μητέρας του ως τον Μέγα Αλέξανδρο. Πέραν τούτου ήταν ικανότατος ιππέας και κυνηγός, ιδιότητες εξαιρετικές όταν σχετίζεται κανείς με ασιάτες ιππείς όπως οι Σαρμάτες ( Φυλή του Πόντου ). Πέραν, ωστόσο της προσωπικής γοητείας που πιθανώς ασκούσε ο Μιθριδάτης, ενίσχυσε περαιτέρω τους δεσμούς φιλίας παντρεύοντας τις κόρες του με αρχηγούς των Σαρματών, προσφέροντάς τους παράλληλα πλούσια δώρα. Αποτέλεσμα αυτής της συνειδητής πολιτικής του ήταν να αντιπροσωπεύονται όλες οι περιοχές του Πόντου στο στράτευμά του και να έχει σχεδόν ανεξάντλητες εφεδρείες στους επερχόμενους πολέμους με τους ρωμαίους.

Γενικότερα οι πηγές που διαθέτουμε παραδίδουν διαρκώς τους Σαρμάτες ως συμμάχους του. Τούτο υποδεικνύει ότι μετά τις αρχικές εχθροπραξίες εγκαθιδρύθηκαν φιλικές σχέσεις αμοιβαίου οικονομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος. Αναμφίβολα οι Σαρμάτες χρειάζονταν τα είδη που κατασκευάζονταν και γίνονταν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης στις ελληνικές πόλεις της Μαύρης θάλασσας.

http://stakarfia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.