Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Καλοκαιρινοί Προορισμοί: Πόρος, η μικρή Βενετία


«Ο Πόρος έχει κάτι

από τη Βενετία. Κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακός πειρασμός ,τόπος για διακεκριμένους διεθνείς ερωμένους» είπε ο Γιώργος Σεφέρης και μάλλον κάτι παραπάνω θα ήξερε...
....
από εμάς. Με πλεονέκτημα την κοντινή απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά και την μαγευτική ομορφιά του αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για Σαββατοκύριακο και όχι μόνο. Πλησιάζοντας το νησί με το καράβι ο επισκέπτης ξεχωρίζει αμέσως το Ιστορικό Ρολόι του το οποίο κτίσθηκε το 1927 και αποτελεί το στολίδι της πόλης. Τα σπίτια στην παραλία είναι μεγάλα νεοκλασικού ρυθμού ενώ οι πρώτες κατοικίες κτίσθηκαν το 1463 σε περιοχή γύρω από το ρολόι.
Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται το Δημαρχείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Δημοτική βιβλιοθήκη και η αίθουσα Εκθέσεων και Πολιτιστικών εκδηλώσεων. Βγαίνοντας από την πόλη στα ΒΔ βρίσκεται το Προγυμναστήριο, η πρώτη κατοικία του Όθωνα όπου εκεί σήμερα λειτουργεί το Κέντρο Εκπαίδευσης των Ναυτών του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο Πόρος είναι το νησί της γαλήνης και της ανεμελιάς. Είναι κατάφυτος με πεύκα που φθάνουν έως τις απόκρημνες ή τις αμμουδερές παραλίες του. Παρά το μικρό μέγεθός του το νησί έχει πολλές παραλίες ,όλες σχεδόν κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής του νησιού. Οι περισσότερες πάντως είναι κοντά στην πόλη και μπορεί κάποιος να πάει σε λίγη ώρα με αυτοκίνητο, λεωφορείο, ποδήλατο, με τα πόδια αλλά και με βαρκάκια από το λιμάνι.
Ξεχωρίζουν οι παραλίες του Ασκελιού, της Βαγιωνιάς, του Νεωρίου ,του Μοναστηριού και της Πέρλιας. Φυσικά ονομαστή είναι η περιοχή του Λεμονοδάσους που είναι μια μεγάλη περιοχή απο λεμονιές ,πολλά νερά και νερόμυλους. Το δάσος αυτό καταλήγει στην Πλάκα και στις Αλυκές ,αμμουδερές παραλίες με αβαθή νερά. Από ψηλά η θέα που παρουσιάζει το Λεμονοδάσος είναι πανοραμική,ενω είναι το μέρος του Πόρου που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης πολλών διακεκριμένων λογοτεχνών.
Πολλά απο τα σπίτια του Πόρου αποτελούν δείγματα νεοκλασικισμού. Ξεχωρίζουν το κτίριο του Δειμέζη, το μαγαζί του Γρίβα ενω ένα απο τα ωραιότερα σπίτια του Πόρου είναι η βίλα Γαλήνη, κτίριο του 1892 που φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης και του Λόγου .Φυσικά ο ταξιδιώτης πρέπει να επισκεφθεί το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που είναι κτισμένο πάνω σε καταπράσινη πλαγιά και αποτελεί δείγμα νησιωτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής.
Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε το νησάκι Μπούρτζι με το μικρό κάστρο του, που βρίσκεται ανατολικά του λιμανιού του Πόρου. Από το κάστρο του οι Ποριώτες έλεγχαν τα πλοία που ερχόντουσαν από την Ύδρα και σήμερα είναι ακατοίκητο. Γενικά ο Πόρος με το παραδοσιακό του χρώμα, τη γραφικότητα, την κοσμοπολίτικη ζωή και τις μοντέρνες ανέσεις έχει δικαίως καταξιωθεί σαν ιδανικός τόπος διακοπών.'
http://stakarfia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.