Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Στον πατέρα του Μ. Αλέξανδρου ανήκουν τα οστά, που βρέθηκαν στον βασιλικό τάφο της Βεργίνας

" Τα οστά, που βρέθηκαν στον βασιλικό τάφο της Βεργίνας ανήκουν στον Φίλιππο, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όχι στον ετεροθαλή αδερφό του, Αρριδαίο. Αυτό πιστοποιεί μία από τις πλέον αξιόπιστες ανθρωπολογικές έρευνες, που έγιναν στο Κέντρο Συγκριτικής και Κλινικής Ανατομίας στο Μπρίστολ, με επικεφαλής ..."
read more

Το πρώτο Αττικό ημερολόγιο

"
- Ο πρώτος αττικός μήνας άρχιζε με την εμφάνιση της νέας σελήνης (νουμηνία) μετά τη θερινή ισημερία, δηλαδή γύρω στις 15 Ιουλίου.
Ο πρώτος μήνας (μέσα Ιουλίου - μέσα Αυγούστου) του αττικού ημερολογίου ήταν ο Εκατομβαιών που είχε πάρει το όνομά του από τα Εκατόμβαια, μία γιορτή που γινόταν προς τιμή του Απόλλωνα. Κατά τη διάρκεια του μήνα γιορτάζονταν στην Αθήνα εκτός από τα Εκατόμβαια, τα Κρόνια, τα Συνοίκια και τα Παναθήναια (με κορυφαία τη μέ! ρα των γενεθλιών της Θεάς Αθηνάς, στις 28 του μήνα).

-Ο δεύτερος μήνας (μέσα Αυγούστου - μέσα Σεπτεμβρίου) ονομαζόταν Μεταγειτνιών και είχε πάρει το όνομά του από τη γιορτή Μεταγείτνια προς τιμή του Απόλλωνα, του θεού που παράστεκε στην αλλαγή γειτόνων. Το μήνα αυτό γίνονταν και τα Ηράκλεια στο Κυνόσαργες.

-Ο τρίτος μήνας του έτους (μέσα Σεπτεμβρίου - μέσα Οκτωβρίου) ονομαζόταν Βοηδρομιών κι είχε πάρει το όνομά του από τη γιορτή Βοηδρόμια που γινόταν κι αυτός προς τιμή του Απόλλωνα. Άλλες γιορτές του μήνα ήταν τα Γενέσια, μια γιορτή της Αρτέμιδος Αγροτέρας, και τα Μυστήρια που είχαν διάρκεια πολλών ημερών

-Ο τέταρτος μήνας (μέσα Οκτωβρίου - μέσα Νοεμβρίου) ονομαζόταν Πυανεψιών, από τη γιορτή Πυανέψια που γινόταν και πάλι προς τιμή του Απόλλωνα. Το μήνα αυτό γιορτάζονταν πολλές γιορτές όπως τα Προηρόσια, τα Οσχοφόρια, τα Θήσεια, τα Στήνια, τα Θεσμοφόρια, τα Χαλκεία και τα Απατούρια.

-Ο πέμπτος μήνας (μέσα Νοεμβρίου - μέσα Δεκεμβρίου) ονομαζόταν Μαιμακτηριών, από τη γιορτή Μαιμακτήρια που γινόταν προς τιμή του Δία, επειδή τον θεωρούσαν θεό των θυελλών (μαίμαξ = θυελλώδης). Το μήνα αυτό γίνονταν στην Αθήνα και τα Πομπαία.

-Ο έκτος μήνας (μέσα Δεκεμβρίου - μέσα Ιανουαρίου), είχε το όνομα Ποσειδεών, από τα Ποσείδεα μια γιορτή προς τιμή του Ποσειδώνα. Το μήνα αυτό γίνονταν ακόμη τα Αλώα και τα Κατ' αγρούς Διονύσια.

-Ο έβδομος μήνας (μέσα Ιανουαρίου - μέσα Φεβρουαρίου) ονομαζόταν Γαμηλιών, από τη γιορτή Γαμήλια, τον 'ιερό γάμο' του Δία με την Ήρα. Άλλη γιορτή του μήνα ήταν τα Λήναια.

-Ο όγδοος μήνας ήταν ο Ανθεστηριών (μέσα Φεβρουαρίου - μέσα Μαρτίου). Ο μήνας είχε πάρει το όνομά του από τα Ανθεστήρια που γίνονταν προς τιμή του Διονύσου. Άλλη γιορτή του μήνα ήταν τα Διάσια.

-Ο ένατος μήνας (μέσα Μαρτίου - μέσα Απριλίου) ονομαζόταν Ελαφηβολιών, από τη γιορτή Ελαφηβόλια, προς τιμή της Άρτεμης. Επίσης γιορτάζονταν Ασκληπίεια, τα εν άστει Διονύσια και τα Πάνδια.

-Ο δέκατος μήνας (μέσα Απριλίου - μέσα Μαΐου) ονομαζόταν Μουνιχιών από τη γιορτή Μουνίχια προς τιμή της Άρτεμης. Ο μήνας είχε ακόμη την Εορτή του Έρωτα (στις 4 του μήνα), την Πομπή προς το Δελφίνιον και τα Ολυμπιεία.

-Ο ενδέκατος μήνας (μέσα Μαΐου - μέσα Ιουνίου) ονομαζόταν Θαργηλιών από τη γιορτή Θαργήλια, προς τιμή της Άρτεμης και του Απόλλωνα. Άλλες γιορτές ήταν τα Βενδίδια, τα Πλυντήρια και τα Καλλυντήρια.

-Και ο δωδέκατος μήνας ονομαζόταν Σκιροφοριών από τη γιορτή Σκιροφόρια προς τιμή του Ποσειδώνα. Τον ίδιο μήνα γιορτάζονταν τα Διιπόλιεια και τα Διισωτήρια.

http://www.ellinikoarxeio.com/
"
read more

Αρχαίοι Έλληνες αστρονόμοι, εντόπισαν πρώτοι τον Κομήτη του Χάλεϊ τον 5ο π.Χ αιώνα!

: "

Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι οι πρώτοι οι οποίοι εντόπισαν τον κομήτη του Χάλεϊ, καταφέρνοντας μάλιστα να υπολογίσουν τον περιοδικό κύκλο εμφάνισής του, ήταν οι αρχαίοι Ελληνες.

Μέχρι σήμερα οι παλαιότερες γνωστές καταγραφές του κομήτη του Χάλεϊ ήταν από κινέζους αστρονόμους, με την πρώτη εξ αυτών να γίνεται το 240 π.Χ. Σύμφωνα όμως με τη νέα μελέτη, οι αρχαίοι Ελληνες κατάφεραν να τον εντοπίσουν και να τον μελετήσουν από τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Πώς κατέληξαν στο συμπέρασμα

Ο φιλόσοφος Ντάνιελ Γκράχαμ και ο αστρονόμος του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ρrovo Ερικ Γκράχαμ δημιούργησαν μοντέλα της πορείας που ακολουθεί ο κομήτης του Χάλεϊ και στη συνέχεια μελέτησαν καταγραφές για κομήτες από αρχαίους πολιτισμούς. Κάποια στιγμή ανάμεσα στο 466 και στο 468 π.Χ. σε μια άγνωστη σήμερα περιοχή της Βορείου Ελλάδος έπεσε ένας μετεωρίτης και μάλιστα το σημείο της πρόσκρουσης αποτέλεσε για περίπου πέντε αιώνες τουριστική ατραξιόν.

Ο Πλούταρχος μάλιστα αναφέρει ότι την πτώση τού μετεωρίτη είχε προβλέψει ο Αναξαγόρας, τον οποίο πολλοί θεωρούν κορυφαίο αστρονόμο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Υπολογίζοντας την πορεία του κομήτη του Χάλεϊ εκείνη την εποχή, οι δύο ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μετεωρίτης αποτελούσε μέρος του κομήτη και έπεσε στον πλανήτη επειδή στο συγκεκριμένο πέρασμά του πλησίασε τη Γη περισσότερο από άλλες φορές. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχαίοι Ελληνες όχι μόνο είχαν εντοπίσει την ύπαρξη του κομήτη, αλλά είχαν διαπιστώσει ότι είναι τακτικός επισκέπτης μας και μάλιστα είχαν καταφέρει να υπολογίσουν χρονικά την εμφάνιση του.
Ο κομήτης του Χάλεϊ και το Αστρο της Βηθλεέμ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των κομητών (84%) επισκέφτονται το ηλιακό σύστημα με περίοδο μερικές χιλιάδες χρόνια ωστόσο το υπόλοιπο 16% είναι οι λεγόμενοι βραχυπερίοδοι κομήτες που έχουν περίοδο περιφοράς μεταξύ 2 και 2000 ετών. Ο πιο γνωστός είναι ο κομήτης του Halley ο οποίος μας επισκέπτεται κάθε περίπου 75 χρόνια.

Πήρε το όνομά του από τον βρετανό αστρονόμο Εντμοντ Χάλεΐ (1656- 1742), ο οποίος στις 4 Σεπτεμβρίου του 1682 τον παρατήρησε και τον περιέγραψε. Η εμφάνισή του το 12 π.Χ. παρακίνησε πολλούς ειδικούς να εικάσουν ότι ο Χάλεϊ είναι το Αστρο της Βηθλεέμ που καθοδήγησε τους τρεις μάγους όταν θέλησαν να επισκεφθούν τον νεογέννητο Ιησού.

Η τελευταία φορά που ο κομήτης του Χάλεϋ, 'επισκέφτηκε' τη Γη ήταν το 1986 (στη φωτογραφία) και οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο κομήτης θα κάνει την επανεμφάνισή του στη γειτονιά μας στα τέλη της άνοιξης του 2061.


"
read more

Ο Προδότης Εφιάλτης , η Επικύριξη και η Δολοφονία του


Ο Εφιάλτης

ήταν αρχαίος Έλληνας γιος του Ευρυδήμου. Όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος παρουσιάστηκε στον Ξέρξη και του υπέδειξε τη στενή διάβαση που έφερνε από το όρος Καλλίδρομο στις Θερμοπύλες και ανέλαβε να ...

....οδηγήσει από κει τους Πέρσες για να χτυπήσουν έτσι από τα νώτα τους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα (480 π.Χ.).

Για την κυκλωτική κίνηση των Περσών επιλέχθηκαν οι 10.000 επίλεκτοι φρουροί του βασιλιά, γνωστοί και ως 'Αθάνατοι', με αρχηγό τους τον Υδάρνη. Οι Πέρσες ακολούθησαν τον Εφιάλτη με τη δύση του ηλίου. Όλο το βράδυ ακολούθησαν το μονοπάτι που τους οδηγούσε ο Έλληνας προδότης. Το όνομα αυτού του στενού περάσματος ήταν Ανοπαία Ατραπός και, επειδή και οι ελληνικές δυνάμεις του βασιλιά Λεωνίδα γνώριζαν την ύπαρξη του, είχαν θέσει ως φρουρούς του περάσματος 1.000 Φωκείς.
Στο χάρτη (στο μεγενθυμένο κυκλικό τμήμα) φαίνεται η πορεία που ακολούθησαν οι 'Αθάνατοι' ύστερα από την υπόδειξη του Εφιάλτη

Οι Πέρσες απώθησαν τους Φωκείς και κύκλωσαν τους Έλληνες. Ο Εφιάλτης είχε εκπληρώσει το ρόλο του. Για τη πράξη του αυτή ο Πέρσης αυτοκράτορας του έδωσε μια μεγάλη χρηματική ανταμοιβή. Η Δελφική Αμφικτυονία, όταν οι Πέρσες νικήθηκαν και έφυγαν από την Ελλάδα, τον επικήρυξε έναντι χρηματικής αμοιβής και γι' αυτό ο Εφιάλτης είχε καταφύγει στη Θεσσαλία. Όταν έπειτα από χρόνια γύρισε στη πατρίδα του στην Αντίκυρα Φθιώτιδας δολοφονήθηκε. Ο άντρας που τον σκότωσε ήταν ένας Τραχίνιος, ο Αθηνάδης, ο οποίος σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, τον αναγνώρισε και τον σκότωσε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πηγές που αναφέρουν και ως προδότες τους Ονήτη του Φαναγόρα, με καταγωγή από την Κάρυστο, αλλά και τον Κορυδαλλό από την Αντίκυρα. Αυτοί οι δυο κατά τον Ηρόδοτο δεν μπορεί να ήταν προδότες εφόσον η Αμφικτυονία δεν τους επικήρυξε. Ήταν γνωστό πως ο Ηρόδοτος έτρεφε μεγάλη πίστη στην κρίση και στις αποφάσεις των Δελφών.

http://stakarfia.blogspot.com/
read more

Στήβ Ντούζος : Οι Βιντεοκασέτες και τα Ναρκωτικά


Ο Στηβ Ντούζος

είναι Έλληνας ηθοποιός, γιος του Αντρέα Ντούζου και αδερφός της Τέτας Ντούζου, επίσης ηθοποιών.
Έχοντας ζήσει με την οικογένειά του αρκετά χρόνια στην Αμερική, εργαζόμενος ως ζαχαροπλάστης, επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του '80 και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, κυρίως στο νεανικό κοινό της εποχής, με ...

....τη συμμετοχή του σε δεκάδες ταινίες (κινηματογραφικές και βίντεο). Κατά τη δεκαετία του '90 αποσύρθηκε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν και πάλι επάνω του το 1999 για διαφορετικό λόγο αυτή τη φορά. Θεωρήθηκε αναμεμειγμένος σε κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης στα νησιά του Αιγαίου και προστασίας νυχτερινών κέντρων. Σύμφωνα με το συλληφθέντα Σταύρο Kαρβέλη, ο καλλιτέχνης τους έφερνε σ' επαφή για ν' αγοράσουν το ναρκωτικό.


Ο ηθοποιός αρνήθηκε ότι έχει σχέση με τη διακίνηση της κοκαΐνης, κατέβαλε χρηματική εγγύηση 5.000.000 δραχμών, και θα έπρεπε να παρουσιάζεται αυτοπροσώπως την 1η και 15η κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής όπου διαμένει, και να μην ταξιδεύει στο εξωτερικό για οποιοδήποτε λόγο. Είναι παντρεμένος και έχει 2 παιδιά.

Ακόμη πολύς κόσμος τον φωνάζει με το παρατσούκλι «Μπήλιας», με το οποίο έγινε διάσημος από τις ταινίες «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα».

ΒΙΝΤΕΟΤΑΙΝΙΕΣ :

Θα σε κλέψω, μ'ακους; (1982)
Ρόδα, τσάντα και κοπάνα (1982)
Μπλου τζιν και πέτσινα μπουφάν (1982)
Άγρια νιάτα (1982)
Σερίφης, ο μηχανοφάγος (1983)
Ρόδα, τσάντα και κοπάνα Νο 2 (1983)
Ο Παπα-σούζας (1983)
Παπαδίστικη κομπανία: Παπα-ρεμπέτες (1983)
Μια παπαδιά στα μπουζούκια (1983)
Χούλιγκανς - Κάτω τα χέρια από τα νιάτα (1983)
Θηλυκό θηριοτροφείο (1984)
Ρόδα, τσάντα και κοπάνα Νο 3 (1984)
Εθνική Παπάδων (1984)
Ένας πρωτάρης στο κολλέγιο (1984)
Ταχύτητα και αγάπη (1985)
Μια γυναικάρα στα μπουζούκια (ή Μια παπαδιά στα μπουζούκια Νο 2) (1985)
Sweet country (1987)
ΒΙΟΣ και πολιτεία (1987)

http://stakarfia.blogspot.com/
read more

Σεπτεμβριανά: To τέλος για τον Ελληνισμό της Πόλης.


Νύχτα 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου... Ένας εξαγριωμένος όχλος ξεχύνεται στους ρωμαίικους μαχαλάδες της Κωνσταντινούπολης και ρημάζει. Σπίτια, καταστήματα, εκκλησιές, σχολειά, περιουσίες, ζωές. Χτυπούν καταστηματάρχες και νοικοκυραίους, κατεβάζουν προθήκες, πετούν και τσαλαπατούν εμπορεύματα, πυρπολούν…

Την προηγούμενη, 5 Σεπτεμβρίου του 1955, ένα μασούρι δυναμίτιδας έχει εκραγεί στον κήπο του τουρκικού προξενείου στην Θεσσαλονίκη, το οίκημα που συνδέεται με τον Κεμάλ Ατατούρκ, σπάζοντας μερικά τζάμια και πυροδοτώντας ένα πογκρόμ διώξεων κατά των Ρωμιών, 650 χιλιόμετρα μακριά, καθώς ο τουρκικός Τύπος παρουσιάζει την 'καταστροφή στο σπίτι του Κεμάλ' ως ολοκληρωτική....Η έκρηξη είναι προσχεδιασμένη να λειτουργήσει ως η φωτιά στο φυτίλι, που περιμένει από καιρό την πυροδότησή του. Άλλωστε, η κατοπινή αστυνομική έρευνα αποκαλύπτει ότι ο άνθρωπος, που τοποθέτησε τη δυναμίτιδα στον κήπο του προξενείου είναι ο κλητήρας του, ο Χασάν Μεχμέτογλου και έδρασε κατόπιν εντολής του Τούρκου φοιτητή, Οκτάι Εγκίν, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποδεικνύεται, δε, ότι το σχέδιο γνωρίζουν πολύ καλά οι προξενικές αρχές της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Είναι η εποχή, που το Κυπριακό κλυδωνίζει επικίνδυνα τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και η Άγκυρα στη διπλωματική της αναμέτρηση με την Αθήνα, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό μέσο τούς ελληνορθόδοξους της Πόλης, έχοντας φροντίσει προηγουμένως να παθιάσει τον τουρκικό λαό ενάντια στην 'αυτοδιάθεση' της Κύπρου και ως εκ τούτου στην ένωση του πληθυσμού της -στην πλειονότητα ελληνοκυπριακού- με την Ελλάδα.

Λίγες μέρες πριν (29 Αυγούστου), είχε ξεκινήσει στο Λονδίνο, με πρωτοβουλία των Βρετανών, η Τριμερής (Ηνωμένο Βασίλειο-Τουρκία-Ελλάδα) Διάσκεψη επί της αυτοδιάθεσης της Κύπρου, μιας και η Ελλάδα είχε προσφύγει για το θέμα στον ΟΗΕ.

Οι Βρετανοί ακολουθούν την πατροπαράδοτη διαιρετική πολιτική τους, αφήνουν τη διαρροή πληροφοριών ότι Ελληνοκύπριοι σχεδιάζουν σφαγές σε βάρος Τουρκοκυπρίων, δήλωση την οποία κάνει δημοσίως ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, και βάζουν την Τουρκία να συγκρουσθεί με την Ελλάδα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Φ. Ζορλού, προβαίνοντας στην επιθετική δήλωση 'δεν βλέπω λόγο να συνεχίσουμε τη Διάσκεψη μια που η Ελλάδα επιμένει στην ακατανόητη αυτοδιάθεση', τα … βροντάει και φεύγει και ο Έλληνας ομόλογός του, Στ. Στεφανόπουλος, επιστρέφει απογοητευμένος στην Αθήνα.

Στην Τουρκία ένα καζάνι μπαίνει στη φωτιά... Η Άγκυρα έχει εμπλακεί για τα καλά στην υπόθεση 'αυτοδιάθεση' και παρακρατικοί μαζί με ανθρώπους του πρωθυπουργού Μεντερές υποδαυλίζουν την οργή του λαού. Πολιτικές συγκεντρώσεις με κεντρικά συνθήματα 'εδώ είναι Τουρκία και μιλάμε τουρκικά' και 'ένωση της Κύπρου με την Τουρκία', συζητήσεις σε υψηλούς τόνους και διενέξεις Τούρκων και Ρωμιών σε χώρους συγκεντρώσεως, καφενεία, μαγέρικα, ακόμη και πανεπιστήμια, κάνουν το καζάνι να βράζει…

Ώσπου, το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου, με πρόσχημα την 'αυθόρμητη λαϊκή έκρηξη' και με αφορμή τη βόμβα στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, περί τους 50.000 Τούρκοι πολίτες, εφοδιασμένοι με καδρόνια, αξίνες, λοστούς και πέτρες, ξεκινούν από την πλατεία Ταξίμ, τρέχουν με πάθος και χυμούν με μένος σε βάρος κάθε τι ρωμαίικου στην Πόλη. Κοντά δέκα ώρες αφανίζουν βιος και ζωές σε Πέρα, Φανάρι, Ταταύλα και από την οργή τους δεν γλυτώνουν Αρμένιοι και Εβραίοι.

Το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου βρίσκει τον συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ, πράκτορα της μυστικής υπηρεσίας της Βρετανίας, ΜΙ6, ή αλλιώς 'Ιντέλιτζενς Σέρβις', να περιδιαβάζει στα χαλάσματα του Πέρα, κρατώντας σημειώσεις για την αναφορά του στην υπηρεσία…

Ο, δε, απολογισμός της ανθρώπινης λαίλαπας είναι τραγικός: Τριάντα νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, 200 επισήμως βιασθείσες και βιασθέντες και επιπλέον κατεστραμμένα 4.384 καταστήματα και εργαστήρια, 1.004 σπίτια, 110 εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία, 21 εργοστάσια, 11 κλινικές, 12 ξενοδοχεία, 27 φαρμακεία, 71 εκκλησιές, 26 σχολεία, δύο νεκροταφεία, οι πατριαρχικοί τάφοι στη Μονή Βαλουκλή, διάφορα κοινοτικά κέντρα, ρωμαίικες λέσχες και άλλα.

Η νύχτα των Σεπτεμβριανών του ΄55 στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτηρίσθηκε ως 'η αρχή του τέλους' για τον ελληνισμό της πόλης και κατέλαβε τη δική της σελίδα στην ιστορία της επί δεκαετίες διωκόμενης Ρωμιοσύνης από τα χώματα της απέναντι όχθης του Αιγαίου.
http://stakarfia.blogspot.com/
read more

Το πιο ωραίο... άγαλμα!


Περιγράφεται ως 'το αποκορύφωμα εκατοντάδων ετών του πολιτισμού', 'ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα στην ιστορία της τέχνης' και ως απόδειξη της 'σπίθας της Θείας Παρουσίας σε κάθε μορφή ζωής'. Η Νίκη της Σαμοθράκης, άγαλμα του δεύτερου αιώνα προ Χριστού, προς τιμήν της Θεάς Νίκης, είναι ένα από τα πι περίφημα γλυπτά όλων των εποχών και εκτίθεται στην πιο περίοπτη θέση του Λούβρου, στο Παρίσι.

'
http://stakarfia.blogspot.com/
read more

Καλοκαιρινοί Προορισμοί: Σαλαμίνα: το νησί του Αργοσαρωνικού


Η Σαλαμίνα είναι

το κοντινότερο νησί στην Αθήνα του Σαρωνικού κόλπου και το μεγαλύτερο σε μέγεθος του συμπλέγματος. Κορυφαία στιγμή της αρχαίας ιστορίας της υπήρξε η περίφημη ναυμαχία της Σαλαμίνας που έγινε στα στενά της το 480 π.Χ ανάμεσα στο στόλο των Αθηναίων και των Περσών...
....
Οι εναλλαγές των τοπίων της κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών καθώς υπάρχουν υπέροχες αμμώδεις παραλίες , βραχώδεις ακτές αλλά και πλούσια βλάστηση. Πρωτεύουσα είναι η ομώνυμη πόλη. Είναι η πατρίδα του ομηρικού βασιλιά Αίαντα του Τελαμώνιου και του τραγικού ποιητή Ευρυπίδη.
Το νησί διαθέτει πολλά αξιοθέατα ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας όπως είναι το λαογραφικό Μουσείο ,το μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης ,οι Ανεμόμυλοι,το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού, ο τάφος του Καραισκάκη, το Ευριπίδειο Θέατρο κ.α.
Επίσης διαθέτει πολλές παραλίες για να απολαύσετε το μπάνιο, την ηλιοθεραπεία και τα θαλάσσια σπορ. Συγκεκριμένα υπάρχουν κοσμικές και οργανωμένες όπως είναι οι παραλίες Σελήνια, Αιάντειο και Κακή Βίγλα αλλά και πιο ήσυχες όπως το Μπατσί ,τα Κανάκια και η ακτή Καραισκάκη.
Όλο το χρόνο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς ,τραγούδια και αναβίωση παλιών εθίμων. Ξεχωρίζουν το Καρναβάλι των Απόκρεων, η γιορτή του Ψαρά που διοργανώνεται στο τέλος του Αυγούστου και προσφέρονται στον κόσμο ψητά ψάρια και κρασί, τα Σαλαμίνεια τον Σεπτέμβριο για τον εορτασμό της επετείου της ιστορικής ναυμαχίας ,και τα Καραισκάκεια που πραγματοποιούνται στα τέλη Μαΐου και είναι αφιερωμένα στον ήρωα της επανάστασης του 1821.Για να επισκεφθείτε τη Σαλαμίνα πρέπει να πάτε στο Πέραμα και από εκεί να πάρετε το φέρι μπόουτ που εκτελεί το δρομολόγιο Πέραμα –Παλούκια και αντίστροφα με χρόνο ταξιδιού μόνο λίγα λεπτά.
Γενικά πρόκειται για ένα νησί το οποίο είναι κυριολεκτικά δίπλα στην Αττική με ωραίες παραλίες ,όμορφα τοπία αλλά και πολλές επιλογές για βραδινή διασκέδαση αφού η Σαλαμίνα έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους.


'
http://stakarfia.blogspot.com/
read more

Οι Βασιλείς του Πόντου : Ο Μιθριδάτης


Η σειρά των βασιλέων αυτών

αρχίζει με το Μιθριδάτη τον Α', που ίδρυσε το βασίλειο του Πόντου στις αρχές του 3 π.Χ. αιώνα.
Ο σπουδαιότερος είναι ο Μιθριδάτης ΣΤ' ο Ευπάτορας (132-63 π.Χ.) Ανέβηκε στο θρόνο του Πόντου το 120 π.Χ. σε ηλικία 12 ετών.Άτομο με ελληνοπερσική παιδεία, έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους ...

....πλέον επιτυχημένους αντιπάλους των επεκτατικών βλέψεων των Ρωμαίων της ύστερης περιόδου της ρωμαϊκής δημοκρατίας. Για 60 χρόνια υπήρξε ο πρωταγωνιστής μιας μακρόχρονης πάλης με τη Ρώμη. Όταν ελευθερώθηκε απ' την κηδεμονία, επέκτεινε τη χώρα του μέχρι τη Μ. Ασία και εκστράτευσε στην Ελλάδα. Με την εκτεταμένη αυτοκρατορία που απόκτησε, άρχισε να σκέφτεται τον περιορισμό της Ρώμης στην Ανατολή.

Έτσι προέκυψαν οι τρεις μιθριδατικοί πόλεμοι, που άνοιξαν στους Ρωμαίους τους δρόμους της ανατολής.

- Ο πρώτος πόλεμος τέλειωσε σε βάρος του Μιθριδάτη, που τελικά αναγκάστηκε, με την ειρήνη του Δαρδάνου (84), ν' αποσυρθεί στα αρχικά του σύνορα και να πληρώσει στη Ρώμη μεγάλη αποζημίωση.

- Ο Β' Μιθριδατικός πόλεμος ξεκίνησε με την εισβολή των Ρωμαίων στο βασίλειο του Πόντου και έληξε με νίκη του Μιθριδάτη Στ' και απώθηση των Ρωμαίων.

- Κατά τον τρίτο πόλεμο, που ξέσπασε το 71 π.Χ. , ο Πομπήιος, που είχε αναλάβει τη διοίκηση των ρωμαϊκών στρατευμάτων, κατατρόπωσε το Μιθριδάτη, που το 63 π.Χ. , για να μην πέσει στα χέρια των εχθρών του, υποχρέωσε ένα δούλο του να τον σκοτώσει.Εικάζεται πως η σορός του μεταφέρθηκε στη Σινώπη και τάφηκε με τις δέουσες τιμές από τον ίδιο τον Πομπήιο.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Ο Μιθριδάτης ειχε ισχυρή προσωπικότητά αντλώντας από την καταγωγή του. Από την πλευρά του πατέρα του οι πρόγονοί του έφθαναν ως τον Κύρo και τον Δαρείο, ενώ από την πλευρά της μητέρας του ως τον Μέγα Αλέξανδρο. Πέραν τούτου ήταν ικανότατος ιππέας και κυνηγός, ιδιότητες εξαιρετικές όταν σχετίζεται κανείς με ασιάτες ιππείς όπως οι Σαρμάτες ( Φυλή του Πόντου ). Πέραν, ωστόσο της προσωπικής γοητείας που πιθανώς ασκούσε ο Μιθριδάτης, ενίσχυσε περαιτέρω τους δεσμούς φιλίας παντρεύοντας τις κόρες του με αρχηγούς των Σαρματών, προσφέροντάς τους παράλληλα πλούσια δώρα. Αποτέλεσμα αυτής της συνειδητής πολιτικής του ήταν να αντιπροσωπεύονται όλες οι περιοχές του Πόντου στο στράτευμά του και να έχει σχεδόν ανεξάντλητες εφεδρείες στους επερχόμενους πολέμους με τους ρωμαίους.

Γενικότερα οι πηγές που διαθέτουμε παραδίδουν διαρκώς τους Σαρμάτες ως συμμάχους του. Τούτο υποδεικνύει ότι μετά τις αρχικές εχθροπραξίες εγκαθιδρύθηκαν φιλικές σχέσεις αμοιβαίου οικονομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος. Αναμφίβολα οι Σαρμάτες χρειάζονταν τα είδη που κατασκευάζονταν και γίνονταν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης στις ελληνικές πόλεις της Μαύρης θάλασσας.

http://stakarfia.blogspot.com/
read more

Η Βασίλισσα Αμαλία της Ελλαδος : Κάτι που δεν Ξέρετε ..


Η Βασίλισσα Αμαλία της Ελλάδος

(1836-1862) ήταν η σύζυγος του Βασιλιά Όθωνα της Ελλάδας. Γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1818 στο Ολδεμβούργο ως δούκισσα Αμαλία - Μαρία - Φρειδερίκη, του Ολδεμβούργου και πέθανε στις 20 Μαΐου 1875 στη Βαμβέργη.Η Βασίλισσα Αμαλία άρχισε να παρουσιάζει έντονη δράση καλλωπισμού της πόλης των ...

....Αθηνών με δημιουργία κήπων, πλούσιας δενδροφύτευσης δρόμων καθώς και έντονη φιλανθρωπική δράση κυριότερα δείγματα των οποίων ήταν: Οι κήποι της Αθήνας, το Αμαλίειο ορφανοτροφείο, ο Πύργος της Βασιλίσσης, η πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής και σε όλη την Ευρώπη, ίδρυση ασφαλιστικού φορέα για τους ναυτικούς, το γνωστό Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο κ.ά., καθιερώνοντας ακόμα και επίσημη γυναικεία ενδυμασία ανακτόρων, φολκλορική φορεσιά της ελληνικής υπαίθρου, ένα πρωτόγνωρο μέτρο στις τότε Βασιλικές Αυλές της Ευρώπης.
Απο την Βασίλισσα Αμαλία πήρε το Ονομα Η Λεωφορος Αμαλίας στο κεντρο της Αθήνας.

ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ;

Η Βασίλισσα Αμαλία Πέθανε .. Παρθένα !

Ο θάνατος της Αμαλίας το 1875 και η νεκροψία κατόπιν,βεβαίωσαν τις φήμες περί παρθενίας της βασίλισσας, αφού οι γερμανοί γιατροί πιστοποίησαν οτι ο υμένας της ήταν άθικτος μετά το θανατό της.. Παράλληλα,η μελέτη τριών ελλήνων επιστημόνων (*) φωτίζει μια ιδιαίτερα τραγική πτυχή της καθημερινότητας του ζευγαριού Αμαλίας-Όθωνα,που για 134 χρόνια κρατούνταν αυστηρά κρυφή.

Οι σχέση μεταξύ των δύο βασιλέων ( Αμαλίας και Οθωνα ) ήταν σύμφωνα με όλες τις πηγές στενή μέχρι το τέλος, αγαπούσαν ο ένας τον άλλο και αλληλοστηρίζονταν στις δυσκολίες,ακόμα και στο θέμα της ατεκνίας. Η ίδια είχε αυτό το αιώνιο άγχος το οποίο καθρεπτίζεται στο απόσπασμα του ημερολογίου της: ''Αγαπώ τον άνδρα μου,η χώρα του έχει αναθέσει να την φροντίζει. Θεέ μου,δώσε μας ένα αγοράκι που θα μας χαρίσει ευτυχία..''.
Το πρόβλημα ωστόσο ήταν βαθύτερο απ'ότι η επίσημη ιστορία το εμφανίζει. Οι γιατροί της αυλής έλληνες και βαυαροί, περιφέρονταν ήδη απ'τις πρώτες μέρες του γάμου τους στα ανάκτορα προσπαθώντας να δώσουν λύση στα προβλήματα του ζευγαριού που ξεκινούσαν με την πρακτική αδυναμία σεξουαλικής ολοκλήρωσης για λόγους δύσκολους να ερευνηθούν. Η βασίλισσα ήταν δύσκολο να χασει την παρθενία της, και κάθε προσπάθεια κατέληγε πάντα σε εξωτερική αιμορραγία,εντερικούς σπασμούς και στην επώδυνη διακοπή. Τα ήθη της εποχής δεν επέτρεπαν την γυναικολογική εξέταση δια χειρός, και τα επίσημα ιατρικά πιστοποιητικά της εποχής αναφέρονταν μεν σε ''εξωτερική ευαισθησία και ερεθιστικότητα'' αλλά κατα τ'άλλα η αδυναμία διείσδυσης ήταν μόνιμη.
Τα ιατρικά πορίσματα αυτής της πρωτοφανούς πάθησης (που διασώζονται), ανέφεραν μεγάλη στενότητα του κόλπου,ανώμαλη θέση της μήτρας και ταλαιπωρούσαν τη βασίλισσα με πρακτικές πρωτόγονης ιατρικής όπως, βρεγμένο σφουγγάρι επι 6 βδομάδες πρίν την επαφή που θα βοηθούσε τον κολπο να ''ανοίξει''. Επι ματαίω. Ο κολπος δεν άνοιγε,και τα ''προσόντα'' του Όθωνα δεν δικαιολογούσαν αυτή την δυσκολία.
Με βάση τις σημερινές ιατρικές γνώσεις, η βασίλισσα Αμαλία-και μαζί της ο Όθωνας- φαίνεται πως υπέφερε από την σπάνια ασθένεια (συχνότητας 1:20000) Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser Syndrome,που ευθύνεται για καταστάσεις όπως η ολική στειρότητα και η αδυναμία οποιασδήποτε σεξουαλικής ολοκλήρωσης. Με λίγα λόγια πρόκειτα για απουσία του κόλπου, που δεν επιτρέπει είσοδο του πέους και κατ'επέκταση του σπέρματος πάνω παρα μόνο σε βάθος ελάχιστων χιλιοστών. Στις μέρες μας,χάρη στην ιατρική πρόοδο η αποκατάσταση της σεξουαλικής ικανότητας είναι χειρουργικά δυνατή με διάνοιξη,
ωστόσο η γονιμοποίηση έστω και τεχνητά είναι ανέφικτη λόγω απουσίας,μερικής ή ολικής,της μήτρας...
H σεξουαλική ζωή ήταν στην ουσία ανύπαρκτη για τον Όθωνα και την Αμαλία, τουλάχιστον με τον ορθόδοξο τρόπο..
Μέσα στο κλίμα αυτό, κυκλοφορούσαν ανέκδοτα και φήμες εντός και εκτός της χώρας, που έριχναν στον πάτο την ήδη μειωμένη δημοτικότητα του βασιλικού ζεύγους. Ο λαός επιζητούσε στον διάδοχο αυτόν που θα βοηθούσε στην ενσάρκωση της Μεγάλης Ιδεας του Έθνους!!
Ο Όθωνας ήταν βαρήκοος,φιλάσθενος και όχι ιδιαίτερα ευφυής άντρας,γι'αυτο εξάλλου και ο πατερας του,Λουδοβίκος της Βαυαρίας τον προοριζε μόλις για εκκλησιαστικά καθήκοντα, μέχρι που οι μεγάλες δυνάμεις έφεραν στον ελληνικό θρόνο αυτό το λαχείο. Ο λαός δεν ήθελε και πολύ για να προσάψει στον Όθωνα και το 'κουσούρι' της ανικανότητας. Διαδιδόταν οτι ο βασιλιας δεν ήταν γόνιμος λόγω της ιππασίας στην οποία επιδιδόταν καθημερινά,λόγω της φουστανέλλας (!) που επέμενε να φορά, είτε γιατί επασχε απο πρόωρη εκσπερμάτιση!
Όσο για την Αμαλία,εκτός από την ιδιοτροπία της,τον δεσποτισμό, την αυταρέσκεια της, και την παρεμβατικότητα της στην πολιτική, ο λαός είχε άλλο ένα λόγο να την αντιπαθει: ήταν 'στερφα' και ως γνωστόν,ο Θεός,η Φύση,τα Βότανα και τα σχετικά δεν δίνουν γονιμότητα σε όποια γυναίκα δεν αξίζει το δώρο της μητρότητας.
Αν η ατεκνία σφράγισε την πολιτική κακοτυχία του Όθωνα,και την δυστυχία της έλλειψης απογόνων, πιο κακότυχοι στάθηκαν επειδή στις πιο προσωπικές και κρυφές στιγμές τους, μακριά απ'το αυλικό πρωτόκολλο και τις κυβερνητικές τους ευθύνες,ο Όθωνας κι η Αμαλία δεν μπόρεσαν να χαρούν ανθρώπινα, τον έρωτά τους..

http://stakarfia.blogspot.com/
read more

To ηφαίστειο της Σαντορίνης


Η Σαντορίνη

με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα γεννήθηκε από την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που συγκλόνισε το Αιγαίο πριν από περίπου 3600 χρόνια. Η Σαντορίνη είναι ηφαιστειακό νησί που ...

....κατά τα προϊστορικά χρόνια ονομαζόταν Στρογγύλη, λόγω του κυκλικού σχήματός της. Όταν ξύπνησε ο γίγαντας στα έγκατα της γης, η καταστροφή χτύπησε το νησί, αλλάζοντας ολοκληρωτικά τη δομή του και θάβοντας τον τότε ακμαίο Μινωικό πολιτισμό κάτώ από στρώματα λάβας και στάχτης για πάντα. Την εποχή της θανάσιμης έκρηξης επικρατούσε ιδιαίτερη αναταραχή σ’ ολόκληρο το Αιγαίο. Εκτός από την καταστροφή της Σαντορίνης, σεισμοί συγκλόνισαν ολόκληρη τη χώρα και το τσουνάμι που δημιουργήθηκε από τις ηφαιστειακές εκρήξεις έφτασε ως και τις ακτές της Κρήτης επηρεάζοντας και την πορεία του Μινωικού πολιτισμούς και εκεί.

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ήταν η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που έγινε στον κόσμο τα τελευταία 10.000 χρόνια και δεν έχει σταματήσει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας που συναρπάζει τους επιστήμονες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία Ελλήνων επιστημόνων, το ηφαίστειο της Σαντορίνης όχι μόνο διέσπειρε στην ατμόσφαιρα 150 δισεκατομμύρια τόνους πετρωμάτων, αλλά έφερε στο Αιγαίο πρόωρο χειμώνα. Ο ήλιος κρύφτηκε και η θερμοκρασία στο Αρχιπέλαγος έπεσε σταδιακά τουλάχιστον κατά δύο βαθμούς Κελσίου.

Οι εκρήξεις του ηφαιστείου βύθισαν το κεντρικό μέρος του νησιού, ενώ άλλα σημεία του αποκόπηκαν. Αυτό που έχει τραβάει τώρα όλα τα βλέμματα είναι περίφημη Καλντέρα της Σαντορίνης, η μοναδική κατοικημένη θαλάσσια Καλντέρα παγκοσμίως με διάμετρο 10 χιλιομέτρων και ύψος 300 μέτρων περίπου.

Αποτέλεσμα των ηφαιστειακών εκρήξεων που συνέβησαν μέσα στους αιώνες είναι και τα νησάκια της Παλαιάς και Νέας Καμένης, στα οποία υπάρχουν συνολικά 8 ηφαιστειακοί κρατήρες, επτά στην Παλαιά και ένας στη Νέα Καμένη, που αποτελεί και το νεότερο νησί της Μεσογείου. Επίσης υπάρχει κι ένας υποθαλάσσιος κρατήρας που ονομάζεται Κολούμπος και βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού κοντά στην Οία. Αν και το ηφαίστειο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, θα παρατηρήσετε ότι οι κρατήρες αναδίδουν αέρια, υδρατμούς και θείο.

http://stakarfia.blogspot.com/
read more

Ο Ερωτας της Αλίκης με τον διάδοχο Κωνσταντίνο.


Αφηγειται ο Γιάννης Παπαμιχαήλ γιός της Αλίκης :

«Σε αυτό το κεφάλαιο θα αναφερθώ στον διάδοχο Κωνσταντίνο. Παρόλο που η μητέρα μου μού είχε μιλήσει για όσα συνέβαιναν τότε, εγώ οφείλω να αναφερθώ μόνο σε όσα εκείνη είχε δημοσιοποιήσει.
Τα μαντάτα για τις επιτυχίες της Αλίκης φτάνουν λοιπόν και στο παλάτι. Εκεί όπου ζει ο διάδοχος και ...
....ενθουσιασμένος μαζί της νεαρός Κωνσταντίνος. Τον Αύγουστο του 1960 ο Κωνσταντίνος κερδίζει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η μητέρα μου, η οποία προσέχει όλες τις κινήσεις της, αποφασίζει να στείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα - μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και κάτω από τη μύτη των δημοσιογράφων, που ευνόητο είναι ότι θα εκμεταλλεύονταν το γεγονός.

Η χαρά του Κωνσταντίνου, λένε κάποιοι που έζησαν μέσα στο παλάτι, ήταν μεγάλη. Πολύ μεγάλη.

Οι φήμες οργιάζουν ότι η Αλίκη και ο πρίγκιπας συναντιούνται στα κλεφτά και πολύ συχνότερα από ό,τι παλιά. Ο διάδοχος σχεδόν σε κάθε έργο στο οποίο παίζει η μητέρα μου, είτε στο θέατρο είτε στον κινηματογράφο, έχει εξέχουσα θέση. Τίποτα όμως δεν επιβεβαιώνει τον δεσμό ή έστω το φλερτ.

Το παραμύθι θέλει τον Φίνο, που διατηρούσε στενές σχέσεις με το Παλάτι, να έχει κάνει ειδικό δρόμο για να πηγαίνει στο στούντιο το πριγκιπόπουλο με το σπορ αυτοκίνητό του και να βλέπει το Αλικάκι.
Ο ενθουσιασμός αυτός του γιου της για τη νεαρή σταρ ανησυχεί σοβαρά τη βασίλισσα Φρειδερίκη. Μάλιστα σε μια συνέντευξή της στον Νίκο Χατζηνικολάου η μάνα μου είχε παραδεχτεί ότι «ο Κωνσταντίνος ήταν πολύ πιεσμένος από τη μητέρα του, καταπιεσμένος». Το Παλάτι θα μπορούσε να κλονιστεί από ένα τέτοιο σκάνδαλο. Εκείνος διάδοχος του θρόνου και εκείνη μια ηθοποιός; Ετσι, η Φρειδερίκη τον στέλνει στον Εβρο, για να τον απομακρύνει από την Αλίκη, αλλά αυτό που τελευταία ψιθυριζόταν αρχίζει τώρα να βγαίνει στη δημοσιότητα. Ο θαλαμηπόλος του Κωνσταντίνου Νικόλαος Γραμμένος, σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό 'Ταχυδρόμος', παραδέχεται πως η Αλίκη μάγευε, πως ο διάδοχος ήθελε να βλέπει έργα της στο θέατρο και στον κινηματογράφο, «όμως ο Κωνσταντίνος ήταν διάδοχος και έτσι έπρεπε να παραμείνει»

Τέλος Αφήγησης

Το 1962, ο Κωνσταντίνος πάει να δει την παράσταση «Οδός Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι με πρωταγωνίστρια την Αλίκη.Ολα ομως έχουν τελειώσει. «Η θεατρίνα εξευτελίζει το θεσμό του διαδόχου, αφού ήταν η μόνη που δεν σηκώθηκε από τη θέση της και δεν υποκλίθηκε, απλά τον χαιρέτησε». Η φίλη της βασιλομήτορος Φρειδερίκης, εκδότρια Ελένη Βλάχου αναλαμβάνει να παντρέψει την Αλίκη με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, το 1965 στους Δελφούς, ο οποίος την αγάπησε ειλικρινά.»

http://stakarfia.blogspot.com/
read more

Η Τρανσέξουαλ Τζένη και ο Εισαγγελέας


Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες:Ετος 1997

Η είδηση σκάει σαν 'βόμβα' :
το καλό, το παινεμένο, το «αγαθό» παιδί ερωτεύεται την... ακατάλληλη γυναίκα και τινάζει τα πάντα στον αέρα. Ο πολυσπουδαγμένος γιος με τις περγαμηνές, με την άψογη κοινωνική και οικογενειακή ζωή παρασύρεται από το μοιραίο θηλυκό, «επαναστατεί» και χαράσσει νέες πορείες, ...

....αφήνοντας στο πέρασμά του συγγενείς και φίλους με ελαφρά (ή βαριά, εξαρτάται από τον βαθμό συγγένειας) εγκεφαλικά επεισόδια. Τι συμβαίνει όμως όταν ο ήρωας είναι ανώτερος κρατικός λειτουργός; Τι συμβαίνει όταν η πέτρα του σκανδάλου είναι μια Τζένη, η οποία πριν από μερικά χρόνια ονομαζόταν Γιάννης και τώρα διατηρεί οίκο ανοχής; Τι συμβαίνει όταν όλα αυτά γίνονται αφελέστατο δακρύβρεχτο σίριαλ στα δελτία ειδήσεων;Η σχέση του αντεισαγγελέα Γιώργου Σακελλαρόπουλου με την ιερόδουλο και μοντέλο Τζένη Χειλουδάκη υπήρξε πραγματικά εκρηκτική, όχι για δύο ανθρώπους αλλά για μια ολόκληρη κοινωνία. Πυροδότησε ταυτόχρονες εκρήξεις της περιέργειάς μας, του συντηρητισμού και του προοδευτισμού μας. Δεν θεωρώ ότι είναι αξιόμεμπτο το να είσαι περίεργος. Είναι λογικό και ανθρώπινο. Από την άλλη, το ποιος είναι συντηρητικός και ποιος προοδευτικός σηκώνει πολύ μεγάλη κουβέντα: έχω συναντήσει ανθρώπους που θεωρούνται συντηρητικοί και οι οποιίοι στα «δύσκολα» γίνονται πολύ πιο προοδευτικοί από αυτούς που θεωρούν τον όρο «προοδευτισμός» συνώνυμο με το ονοματεπώνυμό τους. Αυτό που τελικά με εκνευρίζει είναι η αφέλεια με την οποία η τηλεόραση παρουσιάζει μια ιστορία, η οποία διαισθάνομαι ότι δεν είναι απαραίτητα τόσο απλή και αγνή όσο μας την πλασάρουν. Οπως και η αφέλεια με την οποία εμείς, οι θεατές, «υπερψηφίζουμε» μέσα από τα γκάλοπ που γίνονται τον... κολασμένο αυτό έρωτα, για να φανούμε μυαλά ανοιχτά.

Ακούστηκαν πολλά για τη στάση ζωής που πρέπει να τηρούν και να επιδεικνύουν όσοι βρίσκονται σε παρόμοιες θέσεις κύρους. Οτι πρέπει να είναι λαμπρά παραδείγματα ηθικής, κοινωνικά πρότυπα. Συζητήθηκε επίσης ότι όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί αν η Τζένη Χειλουδάκη δεν ήταν εγχειρισμένη, ένας πρώην άντρας που έγινε γυναίκα. Ο «κατηγορούμενος» κατακεραυνώθηκε ως ανήθικος και ανίκανος να διατελέσει το έργο του. Ο «κατηγορούμενος» επαινέθηκε για την τόλμη του, συγκίνησε τρυφερά όταν δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για όλα όσα έχει κάνει, όταν έκλαψε. Εγώ αυτό που δεν μπορώ σε πρώτο επίπεδο να καταλάβω είναι τι δουλειά έχει ένας αντεισαγγελέας στα παράθυρα των ειδήσεων. Πώς ένας άνθρωπος που λόγω θέσης κάθεται πιο... ψηλά από όλους εμάς τους υπόλοιπους διαλέγει αυτό τον τρόπο για να λύσει το πρόβλημά του; Τον ίδιο τρόπο που επιλέγουν και όλοι οι υπόλοιποι ­ ο λαός που «ελέγχεται» και τιμωρείται από τον εισαγγελέα ­ όταν σπεύδουν στα talk shows; Αισθάνομαι ότι ο άνθρωπος αυτός, ακόμη και αν είχε τα κότσια να πάει κόντρα στο ρεύμα, δεν μπορεί, δεν έχει τον τρόπο και τη δύναμη να υπερασπιστεί σωστά τις επιλογές του.

Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος 13 χρόνια μετά την περιπέτεια και το πάθος που άλλαξε τη ζωή του για πάντα, σπάει τη σιωπή του με μια συνέντευξη στο περιοδικό People.

O πρώην εισαγγελέας που αποπέμφθηκε από το δικαστικό σώμα μετά το σκάνδαλο, σήμερα είναι άνεργος και συνεχίζει να ζει με τη γυναίκα του και τα παιδιά του.

Η συνέντευξή του στο περιοδικό δεν αφήνει τη γεύση της μετάνοιας στον αναγνώστη. Σε κάποια στιγμή, ειρωνεύεται την Τζένη, αλλά τονίζει αυτό που τον είχε πειράξει και τότε.Η δήλωση της, ότι δεν τον ερωτεύτηκε ποτέ!

Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος λέει για το πώς θα αισθανόταν αν συναντούσε σήμερα τη Τζένη: ''Και μόνο με τη σκέψη αισθάνομαι αφόρητη πίεση. Κάτι σαν καταβαράθρωση. Καλύτερα να ξεμπερδεύουμε μια και καλή. Requiem λοιπόν. Επιτάφιος λόγος''.

Για το αν τον βοήθησε η Τζένη εκείνη τη δύσκολη περίοδο λέει : ''Ασφαλώς ναι. Στάθηκε όπως όφειλε τότε και με υπερασπίστηκε σθεναρά, κάτι που ενέχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αν αναλογιστούμε ότι δεν ήταν καν ερωτευμένη. Εθαύμασα το σθένος της. Φυσικά ειρωνεύομαι...''.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=93846&ct=34&dt=07/12/1997#ixzz0wP7VQfPg

http://stakarfia.blogspot.com/
read more

Υπoθεση Χρήστου Τσουτσουβή και Τρομοκρατία


Το πρόσωπο του δολοφονημένου

Τσουτσουβή με τα ανακατεμένα μαλλιά και τα ορθάνοιχτα μάτια είναι ένα από τα πιο πολυδημοσιευμένα στον Τύπο. Συνόδευσε τη μακρά σειρά των δημοσιευμάτων για την τρομοκρατία στην Ελλάδα από το 1985, όταν ο Τσουτσουβής σκοτώθηκε. Η δράση του Χρ. Τσουτσουβή έληξε στις 15 Μαΐου 1985, όταν σε συμπλοκή στου ...

....Γκύζη σκοτώθηκαν ο ίδιος και τρεις αστυνομικοί. Υποτίθεται μάλιστα ότι η Αστυνομία δεν γνώριζε τα στοιχεία του νεκρού και τα ανακάλυψε μέσω της δημοσίευσης της φωτογραφίας, για να ακολουθήσει ο εντοπισμός της κατοικίας - γιάφκας του και το πολύχρονο κυνηγητό εις βάρος προσώπων με τα οποία είχε επαφή.

Τα αντικείμενα που ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν οι αρχές στο διαμέρισμα του Τσουτσουβή στην Κυψέλη (έξι ηλεκτρονικοί πυροκροτητές, 145 κοινοί πυροκροτητές, μηχανήματα εκτύπωσης, κουκούλες, περούκες, γάντια και πρωτότυπο της προκήρυξης για τη δολοφονία του εισαγγελέα Θεοφανόπουλου) έπαιξαν σημαντικό ρόλο -μαζί με την απουσία άλλων ονομάτων επί 17 χρόνια- για την ανάδειξή του σε πρωταγωνιστικό πρόσωπο των οργανώσεων ένοπλης βίας στην Ελλάδα. Το πόσο καθοριστικός ήταν τελικά ο ρόλος Τσουτσουβή στις εξελίξεις θα επιβεβαιωθεί μόνον όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις.

Γεννημένος το 1953, ο Χρήστος Τσουτσουβής εμφανίζεται αρχικώς να είναι μέλος του ΠΑΚ την περίοδο της χούντας όντας φοιτητής στο Γκρατς της Αυστρίας και αργότερα εκλογικός αντιπρόσωπος για το ΠΑΣΟΚ. Στον ΕΛΑ φέρεται να δραστηριοποιείται το 1976 αξιώνοντας ρόλο ενθουσιώδους υποστηρικτή δραστικών ενεργειών. Φέρεται να έχει συμμετοχή και στη συμπλοκή του Ρέντη το 1977, στην οποία σκοτώθηκε ο Χρήστος Κασσίμης. Αναφέρεται επίσης ότι αποχώρησε από τον ΕΛΑ μετά τη δολοφονία Μπάμπαλη τον Ιανουάριο του 1979 και πήρε μαζί του μεγάλο μέρος από τον οπλισμό της οργάνωσης -πράγμα που ανάγκασε άλλα στελέχη μεταξύ των οποίων και ο «Φιλίπ» να αναζητήσουν βοήθεια και συνεργασία από το διεθνή τρομοκράτη Κάρλος.

Ο δυναμισμός του χαρακτήρα φαίνεται πως έπαιξε επίσης ρόλο για να αποδοθούν στον Τσουτσουβή οι εμπρησμοί σε πολυκαταστήματα της Αθήνας πριν από τα Χριστούγεννα του 1980 (με την υπογραφή όμως της οργάνωσης «Οκτώβρης '80»).

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, αποχωρώντας ο Τσουτσουβής από τον ΕΛΑ ιδρύει την οργάνωση «Αντικρατική Πάλη», η οποία δολοφονεί την 1η Απριλίου 1985 τον εισαγγελέα Γεώργιο Θεοφανόπουλο. Εχετε ήδη μπερδευτεί με τα ονόματα των οργανώσεων των οποίων ήταν μέλος ή δημιουργός ο Τσουτσουβής; Αυτό, κατά τις αρχές, αποδεικνύει την πολυδιάσπαση του χώρου των οργανώσεων ένοπλης βίας στη δεκαετία του '80, τις αρχηγικές επιδιώξεις των μελών τους και τη θεωρία των «συγκοινωνούντων δοχείων» με τη 17Ν.

Η συμπλοκή στου Γκύζη ξεκίνησε όταν σε τυχαίο αστυνομικό έλεγχο ο Τσουτσουβής δεν υπάκουσε, τράβηξε όπλο, σκότωσε τρεις αστυνομικούς και σκοτώθηκε κι ο ίδιος! Οι αρχές τότε προτίμησαν, αντί της εκδοχής του αδίστακτου πιστολά που πουλά ακριβά το τομάρι του, να διαρρεύσουν πως ο Τσουτσουβής δεν ήταν μόνος του και ο σύντροφός του τον αποτελείωσε όταν είδε πως είχε τραυματιστεί.

Με τον Τσουτσουβή συνδέθηκε μία ακόμη γιάφκα πέραν εκείνης στην Κυψέλη που εντοπίστηκε μετά το θάνατό του. Πρόκειται για το υπόγειο της οδού Καλαμά 25 στα Σεπόλια στο οποίο έφτασαν οι αρχές -και συγκεκριμένα η Πυροσβεστική, αφού επρόκειτο για πλημμυρισμένη κατοικία- στα τέλη Νοεμβρίου 1986. Μέσα στο υπόγειο βρέθηκαν μεταξύ άλλων έξι 45άρια πιστόλια, τέσσερα περίστροφα, δύο αυτόματα, επιθετικές χειροβομβίδες, κυνηγετικά όπλα, 2.000 σφαίρες και άλλα. Σύμφωνα με τις αρχές, η βαλλιστική έρευνα έδειξε ότι τα 45άρια είχαν χρησιμοποιηθεί στη δολοφονία Θεοφανόπουλου. Στοιχείο που μπέρδεψε τις έρευνες ήταν ένα κλειδί που βρέθηκε στην ίδια γιάφκα και ειπώθηκε ότι άνοιγε το κλεμμένο «Σίμκα» που είχε χρησιμοποιήσει η 17Ν στη δολοφονία Γουέλς το 1975. Ομως, πάνω στην κλειδοθήκη βρέθηκε χαρτάκι στο οποίο ο Τσουτσουβής είχε καταγράψει τον αριθμό αυτοκινήτου που η 17Ν χρησιμοποίησε ως όχημα διαφυγής στην επίθεση κατά των Πέτρου και Σταμούλη το 1980... Ενώ η 17Ν το 1987 σε προκήρυξή της ανέφερε πως για να βάλει μπροστά το «Σίμκα» χρησιμοποίησε τα καλώδια της μίζας και όχι κλειδί.

archive.enet.gr

'
http://stakarfia.blogspot.com/
read more

Καλοκαιρινοί Προορισμοί: Πόρος, η μικρή Βενετία


«Ο Πόρος έχει κάτι

από τη Βενετία. Κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακός πειρασμός ,τόπος για διακεκριμένους διεθνείς ερωμένους» είπε ο Γιώργος Σεφέρης και μάλλον κάτι παραπάνω θα ήξερε...
....
από εμάς. Με πλεονέκτημα την κοντινή απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά και την μαγευτική ομορφιά του αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για Σαββατοκύριακο και όχι μόνο. Πλησιάζοντας το νησί με το καράβι ο επισκέπτης ξεχωρίζει αμέσως το Ιστορικό Ρολόι του το οποίο κτίσθηκε το 1927 και αποτελεί το στολίδι της πόλης. Τα σπίτια στην παραλία είναι μεγάλα νεοκλασικού ρυθμού ενώ οι πρώτες κατοικίες κτίσθηκαν το 1463 σε περιοχή γύρω από το ρολόι.
Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται το Δημαρχείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Δημοτική βιβλιοθήκη και η αίθουσα Εκθέσεων και Πολιτιστικών εκδηλώσεων. Βγαίνοντας από την πόλη στα ΒΔ βρίσκεται το Προγυμναστήριο, η πρώτη κατοικία του Όθωνα όπου εκεί σήμερα λειτουργεί το Κέντρο Εκπαίδευσης των Ναυτών του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο Πόρος είναι το νησί της γαλήνης και της ανεμελιάς. Είναι κατάφυτος με πεύκα που φθάνουν έως τις απόκρημνες ή τις αμμουδερές παραλίες του. Παρά το μικρό μέγεθός του το νησί έχει πολλές παραλίες ,όλες σχεδόν κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής του νησιού. Οι περισσότερες πάντως είναι κοντά στην πόλη και μπορεί κάποιος να πάει σε λίγη ώρα με αυτοκίνητο, λεωφορείο, ποδήλατο, με τα πόδια αλλά και με βαρκάκια από το λιμάνι.
Ξεχωρίζουν οι παραλίες του Ασκελιού, της Βαγιωνιάς, του Νεωρίου ,του Μοναστηριού και της Πέρλιας. Φυσικά ονομαστή είναι η περιοχή του Λεμονοδάσους που είναι μια μεγάλη περιοχή απο λεμονιές ,πολλά νερά και νερόμυλους. Το δάσος αυτό καταλήγει στην Πλάκα και στις Αλυκές ,αμμουδερές παραλίες με αβαθή νερά. Από ψηλά η θέα που παρουσιάζει το Λεμονοδάσος είναι πανοραμική,ενω είναι το μέρος του Πόρου που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης πολλών διακεκριμένων λογοτεχνών.
Πολλά απο τα σπίτια του Πόρου αποτελούν δείγματα νεοκλασικισμού. Ξεχωρίζουν το κτίριο του Δειμέζη, το μαγαζί του Γρίβα ενω ένα απο τα ωραιότερα σπίτια του Πόρου είναι η βίλα Γαλήνη, κτίριο του 1892 που φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης και του Λόγου .Φυσικά ο ταξιδιώτης πρέπει να επισκεφθεί το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που είναι κτισμένο πάνω σε καταπράσινη πλαγιά και αποτελεί δείγμα νησιωτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής.
Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε το νησάκι Μπούρτζι με το μικρό κάστρο του, που βρίσκεται ανατολικά του λιμανιού του Πόρου. Από το κάστρο του οι Ποριώτες έλεγχαν τα πλοία που ερχόντουσαν από την Ύδρα και σήμερα είναι ακατοίκητο. Γενικά ο Πόρος με το παραδοσιακό του χρώμα, τη γραφικότητα, την κοσμοπολίτικη ζωή και τις μοντέρνες ανέσεις έχει δικαίως καταξιωθεί σαν ιδανικός τόπος διακοπών.'
http://stakarfia.blogspot.com/
read more

Ελληνική Μυθολογία: Ποιός ήταν ο Κέρβερος


Στην Ελληνική μυθολογία,

ο Κέρβερος αντιπροσωπεύει τον φύλακα του Άδη και έχει συνήθως την μορφή ενός σκύλου συνηθέστερα με τρία κεφάλια και με ουρά που απόληγε σε κεφαλή δράκου. Στη Θεογονία αναφέρεται «Κέρβερος ωμηστής Αΐδεω κύων χαλκεόφωνος πεντηκοντακέφαλος», (= Κέρβερος άγριος σκύλος του Άδη, με ηχηρή φωνή και με 50 κεφάλια), ενώ ο Όμηρος γνωρίζει μεν το σκύλο αυτό αλλά όχι τ΄ όνομά του. Σύμφωνα με τον Αισχύλο,...
....
γεννήθηκε από την ένωση δυο τεράτων, του Γίγαντα Τυφώνα και της Έχιδνας και αδελφός του Όρθου (παραπλήσιου μυθικού αγριόσκυλου) καθώς και της Λερναίας Ύδρας. Η παρουσία του εξασφαλίζει την παραμονή των νεκρών στον Κάτω Κόσμο αλλά και την αδυναμία των ζωντανών να εισέλθουν σε αυτόν. Οι αρχαίοι συγγραφείς περιγράφουν συχνά τον Κέρβερο με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν εκδοχές που τον εμφανίζουν ως ένα συνηθισμένο σκύλο, αλλά και με πόδια λιονταριού, ουρά ερπετού ή φίδια σε όλο του το σώμα.

Χαρακτηριστικές αναφορές στον Κέρβερο υπάρχουν:
Στους άθλους του Ηρακλή: πρόκειται για τον δωδέκατο άθλο, κατά τον οποίο ο Ηρακλής, χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη των χεριών του, αιχμαλώτισε και μετέφερε τον Κέρβερο στον Ευρυσθέα, ο οποίος όμως από τον φόβο του τον έστειλε πίσω στον Άδη.
Στη Ρωμαϊκή μυθολογία και τον μύθο του ήρωα Αινεία.
Στη Θεία Κωμωδία του Δάντη, στον τρίτο κύκλο της Κόλασης (ωδή στ΄).
Επίσης εκτός από τον Ηρακλή τον Κέρβερο επεχείρησαν να συλλάβουν και να απαγάγουν ο Πειρίθους και ο Θησέας που όμως απέτυχαν. Μόνο ο Ορφέας κατάφερε με τους ήχους της μαγικής λύρας του να τον εξημερώση έτσι ώστε να τον αφήσει να παταλάβει την Ευριδίκη από τον Άδη.
Εξάλλου, ο αστεροειδής 1865 Κέρβερος (1865 Cerberus), που ανακαλύφθηκε το 1971, πήρε το όνομά του από τον τερατόμορφο αυτό σκύλο.

Εκφράσεις
Στις δημώδεις ελληνικές εκφράσεις κέρβερος καθιερώθηκε να χαρακτηρίζεται κάθε άγρυπνος αλλά και αυστηρός φρουρός ή θεματοφύλακας ακόμη και αξιών π.χ. 'αυτός είναι κέρβερος στη δουλειά του' ή 'κέρβερος στην οικογένειά του' (της οικογενειακής τιμής) κ.λπ.

'
http://stakarfia.blogspot.com/
read more

Η Πρώτη Λεωφορειοπειρατεία στην Ελλάδα : Το ΣΟΚ


Με κομμένη την ανάσα

παρακολουθούσαν πριν από 11 χρόνια σοκαρισμένοι οι τηλεθεατές την πρώτη λεωφορειοπειρατεία σε ελληνικό έδαφος, όπως μεταδόθηκε σχεδόν ...

....λεπτό προς λεπτό από τα ελληνικά μέσα. Ο λόγος για την κατάληψη από τον 25χρονο Φλαμούρ Πίσλι λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, το οποίο και οδήγησε στην Αλβανία.

Στις 29 Μαϊου 1999 ο 25χρονος, οργισμένος επειδή –όπως υποστήριζε- είχε κατηγορηθεί άδικα για κατοχή τριών όπλων, κατέλαβε στην περιοχή Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης το λεωφορείο, κρατώντας ομήρους επιβάτες του. Πήρε τηλέφωνο την αστυνομία, χρησιμοποιώντας κινητό επιβάτιδας και ζήτησε λύτρα 50 εκατομμυρίων δρχ., τα τρια Καλάσνικοφ για τα οποία είχε κατηγορηθεί, καθώς και ασφαλή μετάβαση στην πατρίδα του. Η σαστισμένη αστυνομία δέχτηκε, αδυνατώντας να χειριστεί την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Αρχίζει λοιπόν μια πολύ περίεργη ιστορία που αν δεν είχε καταλήξει σε θάνατο, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για... τσίρκο. Περιπολικά, βαν με ειδικές δυνάμεις, αυτοκίνητα της Ασφάλειας, δημοσιογράφοι, περίοικοι, ένας «Ζητάς» πέφτει πάνω σε ένα περιπολικό και ένα αυτοκίνητο της Ασφάλειας. Ο τότε αστυνομικός διευθυντής πλησιάζει το λεωφορείο, χτυπά με το χέρι του το τζάμι, ο Αλβανός ανοίγει, μιλούν, από κοντά και μερικοί υποψήφιοι για... Πούλιτζερ. Πραγματικό πανηγύρι.

Από το κινητό μιας επιβάτισσας ο απαγωγέας θέτει όρους, ζητά τρία συγκεκριμένα Καλάσνικοφ, αυτά για τα οποία είχε κατηγορηθεί, 50 εκατ. δραχμές και διαβεβαιώσεις για την ασφαλή του έξοδο από τη χώρα και το πέρασμά του στην πατρίδα του. «Είμαι αθώος, άδικα με καταδίκασαν», έλεγε και ξανάλεγε. Η πιο προχωρημένη επιχειρησιακή φαντασία της Αστυνομίας ήταν η σωματική εξόντωση του απαγωγέα. Επτά επιβάτες και δύο ακόμη, ο οδηγός και ο εισπράκτορας, εννιά άτομα κρέμονταν από το ήδη κρεμάμενο μυαλό του Αλβανού και των μετέωρων βημάτων της ΕΛ.ΑΣ. Το Καλάσνικοφ και η χειροβομβίδα στα χέρια του ήταν έτοιμα να σκοτώσουν ανά πάσα στιγμή. Ωρες μετά και αφού το λεφούσι ακολουθούσε το λεωφορείο, ο Φλαμούρ πέρασε στην Αλβανία. Η αλβανική αστυνομία ανέλαβε να ολοκληρώσει την τραγωδία.

Κι εκεί, στην αλβανική περιοχή Ελμπασάν, η όλη περιπέτεια είχε τραγική κατάληξη: κατά τη διάρκεια επιχείρησης απελευθέρωσης των 9 ομήρων η αλβανική αστυνομία από ασυνεννοησία σκότωσε τον νεαρό Γιώργο Κουλούρη από το Κάτω Σχολάρι, ο οποίος επέβαινε στο λεωφορείο.

Για «φιάσκο της αστυνομίας» έκαναν λόγο τα εγχώρια μέσα, τα οποία έκτοτε κάθε φορά που αναφέρονται σε παρόμοια περιστατικά σπεύδουν να δηλώσουν «Την αρχή έκανε ο Αλβανός Φλαμούρ Πίσλι», εστιάζοντας στην εθνικότητα του λεωφορειοπειρατή. Όσο για το πολιτικό κόστος, αυτό φορτώθηκε από το υπουργείο Δημοσίας Τάξης εξ’ολοκλήρου στις αλβανικές αρχές. Κι ας ακολουθούσε το λεωφορείο έως το Ελμπασάν ειδική ομάδα των ΕΚΑΜ... Η αντίδραση της κυβέρνησης; Διαμαρτυρίες προς την αλβανική κυβέρνηση και προαναγγελίες για αντιμέτρα, όπως μαζικές απελάσεις μεταναστών από την Αλβανία.

kryphoscholio / tvsx

http://stakarfia.blogspot.com
read more

Τα Σκόπια και η Ταυτότητα των Μακεδόνων : η Ιστορία


Δημοσιεύματα αναφέρουν

ότι για την ονομασία του Κράτους των Σκοπίων προτείνεται «Μακεδονία-Βαρντάσκα». Η ιστορική αλήθεια, όμως, για τη Μακεδονία είναι ότι η ταυτότητα της Μακεδονίας είναι ελληνική, όπως ...

....επιβεβαιώνεται από το κατωτέρω ιστορικό γεγονός.Μετά από 5 αιώνες τουρκικής δουλείας οι βαλκανικές χώρες κήρυξαν τον πόλεμο κατά της Τουρκίας το 1912, την οποία νίκησαν και απέκτησαν την ελευθερία τους.
Ως σύνορα Ελλάδος-Σερβίας ορίστηκε η γραμμή που κατείχαν οι στρατοί των δύο χωρών την ημέρα της ανακωχής, που είναι και τα σημερινά σύνορα Ελλάδας-FYROM. Η Ελλάδα κατέλαβε το μεγαλύτερο τμήμα της αρχαίας Μακεδονίας και ίδρυσε τη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας. Ουδείς αμφισβήτησε το δικαίωμα αυτό της Ελλάδος, διότι όλοι γνώριζαν ότι η Μακεδονία είναι ελληνική. Μία μόνο μικρή λωρίδα της αρχαίας Μακεδονίας, όπως δήλωσε η Ακαδημία Αθηνών, κατέλαβε η Σερβία και η Βουλγαρία, οι οποίες προσήρτησαν τα εδάφη που κατέλαβαν στα κράτη τους.

Τη 2α Αυγούστου 1944, ο Τίτο με σύμφωνη γνώμη του Στάλιν μετονόμασε τη Βαρντάσκα Μπαντοβίνα (σήμερα Σκόπια) σε «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «μιμούμενος τον Χίτλερ για να εδραιώσει το ναζισμό επινόησε ότι Γερμανοί κατάγονται από την Άρια φυλή», τους κατοίκους της Μακεδονίας απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προς απόσπαση της Μακεδονίας από την Ελλάδα προς έλεγχο του Αιγαίου για τα επεκτατικά σχέδια της Σοβιετικής Ένωσης. Αδιάψευστα γεγονότα για την ταυτότητα των Μακεδόνων ως Ελλήνων είναι τα ακόλουθα:

1. Οι Μακεδόνες με τους άλλους Έλληνες είχαν την αυτή γλώσσα την Ελληνική, τα αυτά ιερά, τους αυτούς θεούς που κατοικία είχαν το Μακεδονικό όρος Όλυμπο. Οι Έλληνες αποκλείεται να θεωρούσαν χώρα μη ελληνική ως κατοικία των θεών τους.
2. Οι Μακεδόνες συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στις Αμφικτυονίες που γίνονταν δεκτοί μόνον Έλληνες.
3. Η Παλαιά Διαθήκη μεταφράστηκε στην Ελληνική διότι οι Εβραίοι της διασποράς γνώριζαν μόνο την Ελληνική. Η Καινή Διαθήκη και οι Πράξεις των Αποστόλων γράφτηκαν στην ελληνική. Ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τους Φιλίππους, Θεσσαλονίκη και Βέροια, πόλεις που είχαν πολλές δεκάδες χρόνια π.Χ. την αυτή ονομασία που έχουν σήμερα. Ο Απόστολος Παύλος μίλησε στην ελληνική και έγραψε τις επιστολές του προς τους Φιλιππησίους και Θεσσαλονικείς στην Ελληνική. Στη Θεσσαλονίκη και Βέροια ο Απόστολος Παύλος συνάντησε Έλληνες και Ελληνίδες που επίστευσαν (4.12 Πράξεις Αποστόλων).
4. Ο Μέγας Αλέξανδρος και οι διάδοχοί του μετέδωσαν τον ελληνικό πολιτισμό και καθιέρωσαν την ελληνική γλώσσα όλων των λαών που κατέκτησαν. Η περίοδος αυτή ονομάστηκε Ελληνιστική Εποχή.

«Η διανοητική συνάντηση των Ελλήνων και των Αράβων (ως συνέπεια της μεταδόσεως της Ελληνικής Παιδείας από τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου) -έγραψε στο περιοδικό «TIMES» της Νέας Υόρκης το 2001 ο Dennis Overbye- υπήρξε το σημαντικότερο γεγονός της Ιστορίας, οι συνέπειες του οποίου είναι τεράστιες στο Ισλάμ, την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο».

Η ελληνική γλώσσα μετά την κατάκτηση των Αράβων της Συρίας και της Αιγύπτου ήταν 100 χρόνια επίσημη γλώσσα. Άραβες μετέφρασαν στην Αραβική τα συγγράμματα των Ελλήνων φιλοσόφων και κυρίως τα βιβλία του Αριστοτέλη και τα μετέφεραν στην Ισπανία και Ιταλία όπου μεταφράστηκαν στη λατινική και αποτέλεσαν αφετηρία της Αναγεννήσεως.

Οι ανασκαφές που έγιναν στη Μακεδονία αποκάλυψαν χιλιάδες ελληνικές επιγραφές και νομίσματα με ελληνικά γράμματα.

Το 1982 ο Δημοκράτης και μορφωμένος αείμνηστος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, αφού επισκέφτηκε τη Βεργίνα, είπε: «Δεν γνώριζα για τις ανασκαφές. Ούτε φανταζόμουν τόσο έντονη τη σφραγίδα της Ελλάδας εδώ. Βυθίστηκα στο μεγαλείο των Αρχαίων Μακεδόνων».

Ανάλογη δήλωση έκανε ο Σούλτσμπεργκερ. Οι υπουργοί Πολιτισμού του Καναδά και της Αυστραλίας, αλλά και όλοι όσοι επισκέπτονται τη Μακεδονία, το Δίον, την Πέλλα, τη Βεργίνα και τα μουσεία της Μακεδονίας βλέπουν την αλήθεια για τη Μακεδονία και δηλώνουν ότι η Μακεδονία είναι ελληνική. Ο δε Αυστραλός υπουργός δήλωσε ότι οι θέσεις της Γιουγκοσλαβίας για τη Μακεδονία δεν έχουν θέση στην Αυστραλία.

Το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων της Σουηδίας με το Πανεπιστήμιο Lund και υπογραφή του διακεκριμένου συγγραφέως Staffan Stolpe το 1995 σε μελέτη τους για την ταυτότητα της Μακεδονίας έγραψαν: «Όλοι και οι υπουργοί της Ευρώπης πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ιστορία της Μακεδονίας δεν είναι Ιστορία μόνο των Ελλήνων, αλλά και ημών των Ευρωπαίων, διότι οι Μακεδόνες διέδωσαν τον Ελληνικό Πολιτισμό στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο».

Αλλά και στη λωρίδα της αρχαίας Μακεδονίας που κατέλαβαν οι Σέρβοι υπάρχει καταλυτικό στοιχείο για την ταυτότητα των Μακεδόνων ως Ελλήνων, διότι η πόλη Μοναστήρι, σήμερα Μπίτολα, όταν το 1912 κατέλαβαν οι Σέρβοι είχε 17 ελληνικά σχολεία.

Το ντοκιμαντέρ του Φώτη Κωνσταντινίδη με τίτλο «Μακεδονία-Ελληνιστική Εποχή μέχρι την Ασία», όπου ξένοι ειδικοί και αρχαιολόγοι, που έκαναν ανασκαφές στην Ασία με την προβολή τόπων με τις ελληνικές επιγραφές και τα νομίσματα Μακεδόνων Βασιλέων, δεν επιτρέπουν αμφισβήτηση της ταυτότητας των Μακεδόνων ως Ελλήνων.

Διά τους ανωτέρω λόγους και πολλούς άλλους, η ονομασία του κράτους των Σκοπίων υποχρεώνει να μη γίνει δεκτή η προτεινόμενη ονομασία.

Οι Σκοπιανοί ίσως προβάλλουν ότι η Μακεδονία είναι το συνταγματικό όνομα της χώρας τους. Τον ισχυρισμό αυτό απέρριψε ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Μακεδών Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος στην από 3.1.1992 επιστολή του έγραψε: «…Η Δημοκρατία αυτή ούτε εθνολογικά ούτε ιστορικά έχει το δικαίωμα να ονομάζεται Μακεδονία… Ιστορικά διότι οι Σλάβοι έφτασαν στη Βαλκανική χίλια χρόνια μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εθνολογικά γιατί η χώρα τους κατοικείται από Αλβανούς, Τούρκους, Τσιγγάνους και Σλάβους που καμία σχέση δεν έχουν με Μακεδόνες».

Το επιχείρημα ότι μοιράστηκε η Μακεδονία μεταξύ Ελλάδος-Σερβίας-Βουλγαρίας είναι απορριπτέο επίσης, διότι καμία Συνθήκη δεν αναφέρει ότι μοιράστηκε η Μακεδονία. Τα σύνορα Ελλάδος-FYROM είναι οι γραμμές που κατείχαν οι στρατοί των χωρών τους την ημέρα της ανακωχής. Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913) μετά την ήττα της Βουλγαρίας όρισε τα σύνορα των βαλκανικών χωρών που πολέμησαν κατά της Βουλγαρίας. Κανένα προηγούμενο δεν υπάρχει ότι χώρα που καταλαμβάνει τμήμα άλλης χώρας δεν έχει ονομάσει το τμήμα αυτό με το όνομα που είχε. Η Τουρκία κατέλαβε την Ιωνία (Μ. Ασίας). Δεν την ονομάζει Ιωνία ούτε και τους Τούρκους Ίωνες.

Η Μακεδονία ως επαρχία της Ελλάδας υπάρχει από τον 8ο αιώνα π.Χ.

Η Μεγάλη Βρετανία όταν έγινε μέλος της Ε.Ε. δεν έγινε δεκτή με το όνομα αυτό διότι αντέδρασε η Γαλλία, η οποία έχει επαρχία που ονομάζεται Βρετάνη και μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα και έγινε δεκτή στην Ε.Ε. με το όνομα Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά ποίαν λογική όταν η Ελλάδα έχει επαρχία που ονομάζεται Μακεδονία θα δεχθεί να ονομάζονται τα Σκόπια Δημοκρατία «Μακεδονίας-Βαρντάσκα».

Κατόπιν των ανωτέρω, η ονομασία της Δημοκρατίας αυτής μπορεί να λάβει οποιοδήποτε όνομα θέλει (Δημοκρατία Παιονίας ή Δημοκρατία των Σκοπίων) αλλά δεν δικαιούται να έχει τη λέξη «Μακεδονία», όπως διακήρυξε και το Συμβούλιο Κορυφής της Λισσαβόνας.

Οι Σκοπιανοί, προβάλλοντας ότι είναι Μακεδόνες, επιδιώκουν να οικειοποιηθούν την ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας (Αεροδρόμιο Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αποστόλου Παύλου και αγάλματα) και υπάρχουν ανιστόρητοι και αφελείς που παραπλανήθηκαν από την προπαγάνδα ενός μονοκομματικού καθεστώτος.

Τέλος, δεν είναι τυχαίο ότι 340 καθηγητές πανεπιστημίων, Αμερικής και άλλων χωρών, με επιστολή τους στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα ζητούν να ανακαλέσει την απόφαση του προέδρου Μπους (υιού), ο οποίος την επομένη της δεύτερης εκλογής του ως προέδρου ονόμασε τα Σκόπια «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ζέλεφ, στη Σουηδία το 1993, ερωτηθείς από δημοσιογράφο σουηδικής εφημερίδας για τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», είπε: «Είναι δημιούργημα μεταπολεμικό της Κομιντέρν και έγκλημα Τίτο-Στάλιν».
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

read more

Ο Φόνος που διέπραξε ο Ακης Πάνου και ο Θάνατος


Ο Μεγαλος Λαϊκός Συνθετης

που ηχογραφησε πάνω απο 200 τραγούδια ανάμεσα τους και το 'η ζωη μου όλη' που τραγούδησε ο Στελιος Καζαντζίδης , Συγκλόνισε το Παννελήνιο όταν ...

....την 1η Αυγούστου 1997 πυροβολεί και σκοτώνει στη Λεύκη Ξάνθης τον 30χρονο Σωτήρη Γιαλαμά, μην εγκρίνοντας την ερωτική σχέση που διατηρούσε με τη 19χρονη κόρη του Ελευθερία. Τον Μάρτιο του 1998 οδηγείται ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου Καβάλας. «Όλα έγιναν σε μια κακιά στιγμή. Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου…» δηλώνει στην απολογία του.

Στις 23 Μαρτίου 1998 ο Άκης Πάνου κρίνεται ένοχος και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ούτε της πολιτισμικής προσφοράς, επειδή σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου «ο κατηγορούμενος δεν πρόσφερε και ιδιαίτερα στα πολιτισμικά πράγματα του τόπου», ούτε και του πρότερου έντιμου βίου, επειδή κατείχε παράνομα στο σπίτι του δύο όπλα και επειδή, χωρίς να έχει χωρίσει από την πρώτη του γυναίκα, είχε εν γνώσει της δημιουργήσει οικογένεια με την Άννα Μπακιρτζή.

Μετά την καταδίκη του, οδηγήθηκε στις φυλακές Κομοτηνής και αργότερα στις φυλακές Κορυδαλλού. Στις 7 Απριλίου 1999 το Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά διέταξε πεντάμηνη αναστολή της ποινής του, λόγω προβλημάτων υγείας. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 7 Απριλίου 2000, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 67 ετών, νικημένος από τον καρκίνο.

read more

Καλοκαιρινοί Προορισμοί: Στην μοναδική Σύμη


Η Σύμη ανήκει

στα Δωδεκάνησα και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ,ανάμεσα στη Ρόδο και την Τουρκία. Αποτελείται απο δύο βασικούς οικισμούς ,τον Γιαλό που είναι και το λιμάνι του νησιού και την Άνω Σύμη ή Χωριό που είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Μικρότεροι οικισμοί είναι ο Νημποριός ,...
....
το Πέδι ,η Μαραθούντα και ο Πανορμίτης. Ολόκληρη η Σύμη έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέα και ο παραδοσιακός νεοκλασικός οικισμός στο βόρειο μέρος είναι άριστα διατηρημένος. Το ανέβασμα απο τον Γιαλό προς την άνω Σύμη γίνεται από την Καλή Στράτα με τα 500 φαρδιά σκαλοπάτια της και όμορφα παλιά νεοκλασικά σπίτια που ορθώνονται δεξιά και αριστερά της. Γενικά ο επισκέπτης θα νιώσει μία έντονη γοητεία αφού το νησί δεν έχει τις τουριστικές υποδομές άλλων νησιών των Δωδεκανήσων. Αξίζει οπωσδήποτε να δείτε την Ιερά Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη στον ομώνυμο όρμο,το Κάστρο των Ιπποτών που βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο της Πόλης και στην ίδια περιοχή την εκκλησία της Παναγίας καθώς και τα ερείπια του ναού της Αθηνάς.
Παράλληλα υπάρχουν πολλές εκκλησίες που χρονολογούνται από την τουρκική κατοχή. Επίσης το Ναυτικό Μουσείο του νησιού καθώς και το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο θα σας ταξιδέψουν στα βάθη της ιστορίας.
Οι παραλίες προσεγγίζονται με καΐκια ή θαλάσσιο ταξί. Η πιο εντυπωσιακή ακρογιαλιά θεωρείται ο Αϊ Γιώργης Δησάλωνας, ενώ όμορφες είναι η Νανού,ο Άγιος Νικόλαος ,η Μαραθούντα και η Αγία Μαρίνα. Στις ταβέρνες του νησιού θα απολαύσετε παραδοσιακά ελληνικά φαγητά ενώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τους τοπικούς μεζέδες και το κρασί. Για τα ψώνια σας και τα αναμνηστικά σας μπορείτε να αγοράσετε παραδοσιακά χειροποίητα αντικείμενα,κεραμικά ,κλωστουφαντουργικά και σφουγγάρια.
Η νυχτερινή ζωή είναι ήσυχη και χαλαρή και σε καμία περίπτωση δεν προσφέρεται για ξεφάντωμα. Γενικότερα μπορείτε να κάνετε μία ημερήσια εκδρομή στην Ρόδο ,να απολαύσετε τα θαλάσσια σπορ και να κάνετε πεζοπορία όπου θα ανακαλύψετε τα αμέτρητα μοναστήρια και ξωκλήσια του νησιού. Καλό ταξίδι και καλή διαμονή στην αυθεντική Σύμη!!!


'
http://stakarfia.blogspot.com/
ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΙΔΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ Ε-ΜΑΙL

dirgeorge@yahoo.gr

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ
"
read more

Το χρήμα στην Κατοχή : 200 εκατομύρια δρχ = 1 αυγό !


Mετά την Γερμανική

εισβολή στην Ελλάδα το 1941 οι Έλληνες ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν το κόστος κατοχής, δηλαδή την κάλυψη όλων των αναγκών των κατακτητών. Το 1941 το κόστος κατοχής των Γερμανών και το οποίο φυσικά το πληρωναν οι Ελληνες φτάνει το 40% του εθνικού εισοδήματος, ενώ τον επόμενο χρόνο το 90%. Η διαδικασία αυτή...

... συνετέλεσε στην ανοδική πορεία του πληθωρισμού που έφτασε σε απίθανα ύψη ως την Απελευθέρωση.

Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
( 1941 - 1944 )

Με την άνοδο του κόστους κατοχής η κυβέρνηση αναγκαζόταν να αυξήσει τις τιμές καθώς η κίνηση της δραχμής αυξανόταν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, νέα άνοδο του κόστους κατοχής και έτσι συνεχιζόταν ο φαύλος κύκλος.


ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΝΑΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΠΟΥΛΕΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΤΟΥ

Ο πληθωρισμός δεν ήταν μόνο συνέπεια των συνθηκών αυτών. Ήταν συνάμα και το αποτέλεσμα εσκεμμένων ενεργειών των κατακτητών, που σκόπευαν σε τρεις βασικούς στόχους. Πρώτον, με τον πληθωρισμό είχαν την ευχέρεια να αποκτούν ό,τι χρειάζονταν πληρώνοντας σε νόμισμα χωρίς εσωτερική αξία. Δεύτερον, υποχρέωναν τον ελληνικό λαό, με τις άθλιες συνθήκες που δημιουργούσαν, να πουλήσει τα σπίτια του, τα κοσμήματά του και γενικά τα υπάρχοντά του και να στραφεί προς τον κατακτητή ζητώντας δουλειά στα εργοστάσια της Γερμανίας (τον Σεπτέμβριο του 1944 οι Έλληνες καταναγκαστικοί εργάτες στο «έδαφος του Ράιχ» φτάνουν τις 16.000). Τρίτον, με την πείνα και την εξαθλίωση προσπαθούσαν οι κατακτητές να αποδυναμώσουν την αντιστασιακή δράση.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Για τη διευκόλυνση των αγορών τους, οι δυνάμεις του Άξονα εξέδωσαν δικό τους νόμισμα τους πρώτους μήνες της Κατοχής.

ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι Γερμανοί τα μάρκα κατοχής, οι Ιταλοί τη μεσογειακή δραχμή (στα νησιά του Ιονίου την ιονική δραχμή) και οι Βούλγαροι το επίσημο βουλγαρικό νόμισμα, το λέβα. Τα νέα νομίσματα δεν έφεραν καμία υπογραφή παρά μόνο τα στοιχεία της σειράς και τον αύξοντα αριθμό και δεν είχαν αξία εκτός Ελλάδος. Αφού τα χρησιμοποίησε για την αγορά μεγάλης ποσότητας αγαθών το Ράιχ τα αποσύρει τον Αύγουστο του 1941 και τα αντικαθιστά με ισοτιμία 60 προς 1 για το μάρκο και 1 προς 1 για τη μεσογειακή δραχμή.

Η ΔΡΑΧΜΗ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕ ΤΙΠΟΤΑ...ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΔΡΑΧΜΕΣ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΝ

Ακόμη όμως και έτσι η Τράπεζα της Ελλάδος εξακολούθησε να τυπώνει ελληνικές δραχμές χωρίς αντίκρισμα, αφού τα αποθέματα χρυσού είχαν φυγαδευθεί, και τα έδινε στους κατακτητές είτε με τη μορφή αποζημίωσης είτε δανεισμού! Με τις ογκώδεις δεσμίδες δραχμών που έπαιρναν Γερμανοί και Ιταλοί, αγόραζαν σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα της χώρας στους τόπους παραγωγής τους. Οι 763.000 χρυσές λίρες και τα 11.265 χρυσά φράγκα που διοχετεύθηκαν από την Τράπεζα του Ράιχ με ενέργειες του οικονομικού πληρεξουσίου Νόυμπαχερ δεν ήταν αρκετά για να αποτρέψουν το οικονομικό χάος.

Τον Ιούλιο του 1941 η ποσότητα των δραχμών σε κυκλοφορία έφτασε τα 24 δισεκατομμύρια δραχμές, τον Δεκέμβριο τα 49 δις, ένα χρόνο μετά τα 306 δις, τον Ιούνιο του 1943 τα 550 και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους τα 3,1 τρισεκατομμύρια. Τους τελευταίους μήνες της Κατοχής οι γερμανικές απαιτήσεις ανέρχονταν σε 50 δισεκατομμύρια ημερησίως, ενώ η κυβέρνηση τύπωνε περίπου 500 δις σε ημερήσια βάση. Μετά το τέλος του πολέμου η νομισματική κυκλοφορία έχει φτάσει στο ασύλληπτο ποσό των 7.305.500.000.000.000 δραχμών σε αντίθεση με τα 11 δισεκατομμύρια του 1940.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ .. !

Την περίοδο αυτή το μικρότερο τραπεζογραμμάτιο που κυκλοφορούσε ήταν αξίας 100 δισεκατομμυρίων δραχμών (είχε αγοραστική δύναμη μικρότερη της μιας προπολεμικής δραχμής ή σε είδος, την αξία ενός αβγού), ενώ το κόστος μιας εφημερίδας έφτανε τα 500 δισεκατομμύρια δραχμές. Μία οκά ψωμί, που το 1941 στοίχιζε 10 δραχμές, έφτασε τον Σεπτέμβριο του 1944 να πωλείται 153 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι τα είδη πρώτης ανάγκης ανέβηκαν 50.000 φορές ενώ οι μισθοί μόνο 2.000 φορές. Οι μισθοί (που μόλις επαρκούσαν για τρεις οκάδες λάδι ή έξι οκάδες ψωμί) ορίζονταν από επιτροπή, για να ανταποκρίνονται κατά το δυνατόν στις συνεχείς αυξήσεις των ειδών διατροφής. Το κόστος ζωής, με βάση το έτος 1940, διπλασιάσθηκε το πρώτο εξάμηνο της Κατοχής. Τον Οκτώβριο του 1943 ήταν 335 φορές μεγαλύτερο του προπολεμικού, τον Δεκέμβριο του 1943 828, και τον τελευταίο μήνα της Κατοχής, τον Οκτώβριο του 1944, είχε φτάσει σε ιλιγγιώδη επίπεδα. Η χρυσή λίρα, που έμενε στην αναλογία με τη δραχμή στο 1 προς 375 πριν τον πόλεμο, έφτασε στο 1 προς 600.000 για μεγάλο διάστημα του πολέμου.


Η ΖΗΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

Έχει υπολογισθεί ότι εξαιτίας του πληθωρισμού η συνολική ζημιά που υπέστη η χώρα ως την 1η Οκτωβρίου του 1944 έφτανε τις 27.452.262 χρυσές λίρες.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ;

Αυτή η εξαντλητική οικονομική πολιτική των Γερμανών αποσκοπούσε στην εξασφάλιση προμηθειών για τις δυνάμεις Κατοχής, στην αποστολή πρώτων υλών και εργατικού δυναμικού στη Γερμανία αλλά και στη διείσδυση και κυριαρχία του γερμανικού κεφαλαίου στην ελληνική οικονομία. Η γερμανική πολιτική απέβλεπε γενικότερα στην εφαρμογή ενός σχεδίου περιορισμένης εκβιομηχάνισης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την ίδρυση εργοστασίων προσανατολισμένων στην ελαφρά βιομηχανία. Οι μονάδες αυτές θα λειτουργούσαν συμπληρωματικά ως προς τη βαριά γερμανική βιομηχανία και θα βοηθούσαν στην αποδιάρθρωση των παλαιών οικονομικών δομών στις χώρες αυτές και στην αποδέσμευση πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού που θα μπορούσε να απορροφηθεί από τη γερμανική βιομηχανία.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ . Ο ΜΑΛΑΚΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ

Παρά το Γεγονός πως κατα την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα χιλιάδες συμπολιτες μας Ελληνες πεθαναν απο την ασιτία και δολοφονήθηκαν παρά το γεγονός πως οι Γερμανοι κατεστρεψαν την οικονομία της Ελλάδας ολοκληρωτικά στν Β'Παγκοσμιο πολεμο,η Ελλάδα ηταν η μόνη χώρα που δεν πήρε αποζημιώση απο την Γερμανία.. Μπραβο Ελλην ...."
read more

Η Ιστορία του Ιωνά και του Κήτους


Ο Ιωνάς

ήταν προφήτης ο οποίος αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη. Έζησε τον 8ο αιώνα π.Χ., την εποχή του βασιλιά Ιεροβοάμ του Β'. Ο Θεός τον πρόσταξε να πάει στη Νινευή και να ...

....πείσει τους αμαρτωλούς κατοίκους της να μετανοήσουν. Ο Ιωνάς όμως δεν υπάκουσε. Μπήκε σ' ένα καράβι κι αντί να πάει στη Νινευή, τράβηξε για την Θαρσείς. Τότε, από την οργή του Θεού, ξέσπασε τέτοια τρικυμία, που το πλοίο κινδύνευε να βουλιάξει. Ταραγμένοι, πλήρωμα κι επιβάτες, περίμεναν μοιρολατρικά το χαμό τους. Ο καπετάνιος, πάνω στην απελπισία του, πρότεινε να ρίξουν κλήρο για να δουν ποιος φταίει για το κακό που τους βρήκε. Κι ο κλήρος έπεσε στον Ιωνά, που έτσι ομολόγησε το βαρύ παράπτωμά του απέναντι στο Θεό. Τον έριξαν λοιπόν στη θάλασσα, που αμέσως ηρέμησε και τον κατάπιε ένα τεράστιο κήτος.

http://stakarfia.blogspot.com
read more